Taken

Actionfilm om människohandel i Europa och en pappas jakt på sin dotter. Taken har blivit någon form av modern klassiker hos många som gillar genren.

Taken 01

När den föredetta CIA-agenten Bryan Mills 17-åriga dotter Kim vill resa till Paris tillsammans med en kompis blir pappa skeptisk. Allt hans arbete på fältet världen över har lärt honom vilken farlig plats den kan vara, men desperationen att försöka stärka deras relation som varit sisådär sedan skilsmässan låter han henne åka. Innan hon ens hunnit packa upp väskorna har albanska människohandlare kidnappat henne, men pappa tar snart upp jakten.

En lågbudgetaction som jag antar att Liam Neeson (Darkman, Schindlers List och sedan även Taken 2) gjorde för lönechecken och chansen till en betald semester i Europa. Man märker även hur bråttom man haft med att filma dialoger och hur brutalt enkelt grunderna för historien läggs, innan det är dags att börja jaga runt mellan olika platser i Paris för att döda albanska män i skinnjacka. Inledningen är minst sagt trevande och lite fumlig, där det egentligen bara är Neesons rutin och stjärnglans som håller filmen ovanför vattenytan. Ungefär samtidigt som dottern blir kidnappad förstår jag att man ska se den som en halvkorkad serietidning och ingenting annat. Det ursäktar om inte annat en del av skådespeleriet som är extremt förenklat för att använda ett snäll ord.

Taken 02

För mig blev det mest intressanta med filmen känslan av att den egentligen är något av en kombinerad fantasi och mardröm i Bryan Mills huvud. Notera att den faktiskt börjar med att han slumrat till i en fåtölj och drömmer om när dottern var ett barn och de hade en fungerande relation. Nu har han prioriterat karriären framför familjen och kämpar bittert för att återupprätta deras relation. Föredetta hustrun har en ny man som har råd att köpa en häst i födelsedagspresent till sin styvdotter, medan Bryan får kämpa i motvind. För honom blir det naturligt att fantisera ihop ett scenario där han får visa vilken duglig pappa han är genom att agera hjälte och rädda sin dotter från onda män i ett främmande land. Förmodligen är det enda sättet han kan komma på för att komma nära någon. Egentligen kanske han bara sitter och sover i fåtöljen hela filmen? Eller går han psykotisk bärsärkagång på olika hostels i Paris där dottern helt frivilligt leker av sig lite med vackra européer?

Taken 03

Nja, jag tror inte de tankegångarna fanns hos vare sig regissören Pierre Morel eller manusförfattarna Robert Mark Kamen (som faktiskt skrivit Karate Kid) och ikonen Luc Besson (som senast knåpade ihop Lockout). Tanken var nog bara att göra en avskalad actionfilm med en basal premiss och där fungerar Taken rätt bra. Fartfyllt underhållningsvåld utan speciellt stora ambitioner om realism och med en underton av att utlandet är en farlig plats där utländska män är farliga för unga vackra blondiner. Om man inte har några problem med att se en halvtrött 55-åring kraftigt decimera Albaniens immigrantbefolkning medelst handeldvapen, vassa armbågar och motorfordon kan man se fram emot att bli relativt road under de 90 minuter som filmen pågår. För den som tycker Bourne-filmerna är för tunga eller att 24 är för mycket tv-serie.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

3 comments

  1. För lågt betyg.

    7/10

  2. Om man gillar actiongenren kan jag definitivt tänka mig att den är värd ett högre betyg. För mig blev den duglig underhållning för stunden, men inte mycket mer. Inget som var speciellt minnesvärt.

  3. Jag älskar den genren så jag smäller lätt på 8/10..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.