SVT Öppet arkiv

SVT Öppet arkiv - Topp

SVT har länge bjudit på nostalgiska godbitar från sitt arkiv på sin hemsida, men nu har de gjort någon form av nylansering och tillgängliggjort hur många godbitar som helst.

Det jag läst i tidningar om det öppna arkivet baseras endast på någon form av listmodell där någon skribent namngett några serier hen minns och som finns att streama på SVT:s hemsida. De har ju knappast suttit och tittat på Rederiet för att se om serien har någon relevans 2013. Om man vill veta vad som finns att titta på kan tidningsläsaren själv läsa listan på hemsidan. Jag kommer inte att skriva om serier som jag hört är bra eller som jag knappt minns utan nöjer mig med tre stycken. Två jag sett de senaste kvällarna och en jag såg hur många gånger som helst i högstadiet och nu även har skummat igenom lite snabbt för att fräscha upp minnet. (Klicka på titelrubrikerna för att komma direkt till serien på SVT:s hemsida.)

 

Seppan

svt10

Att det var så tidigt som 1986 och att jag bara gick i tvåan trodde jag inte. Jag minns hur någon annan pojke i klassen berättade att Seppan var snuskig. Givetvis var jag tvungen att se det andra avsnittet. Och det finns tre scener som stannade kvar hos mig. Det var flickan som pratade om hur många kukar hon sett medan hon och väninnorna tittar på djurisk sex. Jag var kanske förvånad över att flickor pratade om sånt. Den andra scenen jag mindes var när tjejerna kom på en av mammorna med att ha sex och den tredje var när Sara ramlade på ett staket och blödde genom trosorna.

svt09

Jag blir lite orolig för mitt åttaåriga jag när jag drygt 25 år senare har sett de två avsnitten i sin helhet. Det är inte någon barnserie som jag trodde utan en skildring av misär på 60-talet. Den är helt olik någon annan skildring av 60-talets Sverige som jag har sett. Agneta Fagerström-Olsson har efter Seppan gjort omtalade förortshistorier som Hammarkullen, men redan 1986 gjorde hon denna, vad jag förmodar är självbiografiska, serie om invandrare i Sverige på 60-talet. Att jag som åttaåring lyckades blunda för all tragik och bara fokusera på flickornas sexprat är ganska smaklöst.

svt11

När jag för drygt tio år sedan slukade allting som jag kom över av Bo Widerberg läste jag en intervju med honom där han höjde Seppan till skyarna. Jag förstår honom. Det är en skam att den inte funnits tillgänglig förrän nu. Dessutom får man se Peter Stormare i en tidig roll.

 

En komikers uppväxt

svt07

Jonas Gardell verkar ha blivit ännu större efter succen med Torka aldrig tårar utan handskar. Om man missat filmatiseringen av hans roman En komikers uppväxt har man äntligen möjlighet att se den nu. Den handlar om Juha, Jenny och Thomas som växer upp i Sävbyholm på 70-talet. Ungefär 20 år senare är Juha en komiker som helst vill glömma barndomen och det som hände då.

svt06

Jag gick i högstadiet när En komikers uppväxt sändes. Det hade hänt saker som gjorde att jag starkt identifierade mig med Juha. Jag hade under skoltiden varit väldigt angelägen om att inte umgås med vem som helst och dessutom gjort väldigt elaka saker för att passa in. Efter mellanstadiet upptäckte jag att alla mina försök varit meningslösa. Det var som att det varit ett hemligt möte under sommarlovet innan högstadiet där man hade bestämt sig för vilka som skulle höra till vilket gäng och hur hierarkin skulle se ut när vi började sjuan. Jag hade missat det hemliga mötet och stod plötsligt utanför. När första avsnittet av En komikers uppväxt hade sänts bjöd jag hem min bäste vän för att se det tillsammans med mig. Efteråt följde jag honom en bit på vägen hem och bad om ursäkt för hur jag behandlat honom genom åren.

svt05

Den vuxna Juha spelas av Björn Kjellman som drar ner helhetsintrycket av serien i scenerna där han låtsas vara ståupp-komiker. Men förutom dessa korta scener är En komikers uppväxt underbart vemodig och smärtsam. Jag har inte sett den på flera år nu men det finns ögonblick i serien som etsat sig fast: Jenny står i fönstret och bevittnar hippan hon inte blivit bjuden till medan bästa kompisen, och tillika hippans värd, Juha möter hennes blick på andra sidan gatan. Den pinsamma hippan hos Thomas, den gamla klasskompisen (Jakob Eklund) som söker upp Juha efter ett gig och givetvis när Juha under hot tvingas slå Thomas.

svt04

En väldigt stark serie som man inte får missa. Kjellman som komiker må vara en svaghet men barndomsskildringen och hur den påverkar Juha senare är perfekt. Men varje gång jag ser den skäms jag över hur inställsam och fjantig jag var i mellanstadiet.

 

Handbok för handlösa

svt01

Peter Schildt har gjort serier som Ebba och Didrik (även den finns i arkivet och är hur bra som helst men finns sedan några år på DVD och ska därmed inte uppmärksammas även här) och Xerxes som de flesta i min generation har sett. Det är kanske inte lika självklart att man har sett Glappet när man är i min ålder. Av hans fantastiska TV-serier finns det en som verkar ha blivit lite bortglömd: Handbok för handlösa. Till skillnad från Schildts övriga serier har den inte släppts på DVD.

svt12

Vi får följa tolvåriga Edda som blir av med sin vänstra hand och sina föräldrar i en bilolycka. Hennes farbror och hans bittra fru tar hand om henne. Hon låtsas vara döv och upptäcker hur annorlunda människor är när de tror att hon inte kan höra.

svt02

Lika personligt som Peter Schildts bildspråk är Anders Melanders musik. Efter att ha sett om Handbok för handlösa kan jag konstatera att musiken och Carl-Einar Häckners roll som vaktmästare är det jag minns bäst från serien, tillsammans med Eddas högläsning från sin handbok. SVT har, enligt mig, helt felaktigt kategoriserat Handbok för handlösa som barnprogram. Den handlar lika mycket om personerna runt omkring Edda som den handlar om henne, även om vi får se deras värld genom hennes ögon. Kanske inte lika bra som jag minns den, men ändå sevärd i sitt melankoliska livsnjutande.

svt08

SVT kommer att fortsätta göra sitt arkiv tillgängligt. Mer är på gång! Till dess kommer jag att fortsätta titta på serier jag längtat efter. Det finns säkert anledning att återkomma till dessa. Under tiden kan du diskutera SVT:s öppna arkiv på Filmfenix forum.

Läs andra artikeln om SVT Öppet arkiv om Anderssons älskarinna och Enskilda samtal här.

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.