Superswede

Ronnie Peterson, en svensk motorsportslegend och en Superswede. Är du född på åttiotalet, eller senare, klingar kanske namnet bekant? För er som är födda tidigare, likt mitt tittarsällskap, var han en ikon och en internationell kändis från vårt eget lilla Sverige. Superswede är en dokumentär som ger en närgången och fin skildring av en svensk sportstjärna som en hel del yngre svenskar troligtvis har missat.

För ett par år sedan recenserade jag 1: Life On The Limit. I den dokumentären beskrivs motorsporten Formel 1 och dess utveckling mer generellt, delvis ur ett säkerhetsperspektiv. Flera av de gamla förarna som dök upp i den, dyker även upp i Superswede. Denna gången är ämnet dock centrerat kring en enskild förare, svenska Ronnie Peterson. Han är en av sportens många stjärnor som tyvärr fått sätta livet till. Superswede visar hur detta påverkade de närmast stjärnan. Frun som aldrig överkom sorgen och dottern som aldrig fick en ärlig chans att lära känna sina föräldrar. Dokumentären skildrar en ung man som aldrig fick nå sitt fulla potential av flera olika anledningar. Till skillnad från 1: Life On The Limit, kräver Superswede varken förkunskap eller ett större sportintresse. Dokumentären skildrar ett livsöde som både berör och inspirerar.

Dokumentären börjar med det vi flesta känner till, kraschen som föranledde Ronnies tragiska bortgång. Sedan hoppar filmen tillbaka till Formel 1-förarens barndom och skildrar det tidiga intresset för motorsport. Sedan fortsätter vi framåt med videoinslag från lopp, gamla och nyinspelade intervjuer samt hemvideo-material från familjen Peterson. Dokumentären revolutionerar inte formatet men den gedigna informationsinsamlingen, den snygga klippningen och det tidsenliga soundtracket har lett till ett närgånget och personligt porträtt värdigt en svensk legend.

Superswede lämnar troligtvis ingen oberörd. Är du ett fan av sport, bilar eller bara att få höra en bra historia? Då är Superswede en dokumentär för dig. Som de gamla förarna Fittipaldi, Stewart, Andretti och många flera bedyrar, Ronnie Peterson var en förare som inspirerade, imponerade och briljerade. Om du inte känner till Ronnie Petersons framgångar, tycker jag verkligen att du skall se denna dokumentären. Om inte bara för att bli utbildad, även för att bli underhållen för en stund.

Ronnie Peterson, en svensk motorsportslegend och en Superswede. Är du född på åttiotalet, eller senare, klingar kanske namnet bekant? För er som är födda tidigare, likt mitt tittarsällskap, var han en ikon och en internationell kändis från vårt eget lilla Sverige. Superswede är en dokumentär som ger en närgången och fin skildring av en svensk sportstjärna som en hel del yngre svenskar troligtvis har missat. För ett par år sedan recenserade jag 1: Life On The Limit. I den dokumentären beskrivs motorsporten Formel 1 och dess utveckling mer generellt, delvis ur ett säkerhetsperspektiv. Flera av de gamla förarna som dök upp i den, dyker…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.