Superman Returns

Om man ska tro siffrorna på IMDb drog det här spektaklet inte ens in sin egen budget i USA. Det var kanske inte mer än rätt. Någon form av straff borde man få när man gör en film om Lex Luthors tråkiga ärkefiende.

Luthor03

Efter att ha suttit i fängelse i fem år återvänder Lex Luthor (Kevin Spacey) med nya krafter. Den här gången upptäcker han hur han med hjälp av kristaller från sin ärkefiendes planet kan bygga en ny kontinent vilket skulle resultera i massor av ny mark. Det kommer att innebära att några människoliv måste offras också, men vem bryr sig?

luthor02

Det finns en riktigt spännande scen i den här filmen. Journalisten Lois Lane (Kate Bosworth) hålls fången på Luthors båt tillsammans med sin lille son Jason. Vid det här laget har publiken förstått att han även är son till Luthors ärkefiende och Luthor själv börjar misstänka det också. En av Luthors hejdukar, med en ganska skojig tatuering på bakhuvudet, vaktar fångarna och låter lille Jason spela piano. Fångvaktaren gör det ytterst oväntade och sätter sig vid pianot bredvid pojken och börjar spela Heart and Soul tillsammans med honom. Lane ser sin chans att tillkalla hjälp med faxen hon har framför sig. Emellanåt slutar hennes fångvaktare att spela och tittar upp. Men hon lyckas vara väldigt diskret och får iväg meddelandet innan han hinner stoppa henne.

luthor07

En riktigt mästerlig scen i denna annars osannolikt tråkiga film. Att det är just Heart and Soul som spelas på pianot präglar scenen med den där ”sånt är livet”-stämningen som jag alltid tyckt att det stycket haft. Annars är det givetvis Kevin Spacey som också lyckas göra filmen till någonting sevärt. Från första scenen när han hjälper den gamla kvinnan att testamentera sin förmögenhet till honom till hans sista scen då han fastnat på en liten ö längtar man efter att han ska förgylla filmen med lite kvalitet igen.

luthor06

Innan Luthor lämnar Lane ensam med vakten gör Spacey den där scenen som alla måste göra om de ska spela skurkar med storhetsvansinne; han ska berätta om vad hans planer går ut på. Spacey är vansinnigt rolig på sitt eget sociopatiska vis och man bör nästan se filmen endast för att njuta av den scenen. Men bara nästan.

luthor05

Jag kan inte förlåta att Bryan Singer övergav X-Men för att göra en film om Luthors ärkefiende. Singer lämnade över ansvaret över sina mutanter till Brett Ratner som gjorde The Last Stand, en film jag lärt mig att acceptera och nästan tycka om, men när man ser den direkt efter mästerverket X-Men 2 blir man ledsen och undrar hur det hade sett ut om Singer suttit kvar vid ratten. Han stal till och med James Marsden med sig från X-Men vilket resulterade i att hans karaktär Cyclops bara var med i en kort scen där han typ dog i The Last Stand. Varför kan inte folk slutföra det som de påbörjat innan de börjar göra någonting nytt? Har Yoda inte lärt dem någonting?

luthor04

Tro mig, jag ville ge den här filmen fem stjärnor. De som gillar Lex Luthors ärkefiende verkar ju inte gilla den så jag hoppades hitta något Singerskt hjärta i den som kunde förvandla filmen till ett mästerverk i mina ögon. Men Lex Luthors ärkefiende måste vara en av de tråkigaste superhjältarna som någonsin hittats på. Det var kanske spännande för 50 år sedan men är det knappast längre. Nu är han bara präktig och kanske den enda superhjälten som ser ointressantare ut när han har superhjältekläder på sig än när han är civil. Det fina med filmen är att den är så dålig att den hade goda chanser att bli den sista i filmserien. Men nädå, i år kommer en ny film. Jag hoppas verkligen för alla fans skull att den visar sig vara bra, men jag kan inte föreställa mig att det går att göra en bra film om en man i blå trikåer 2013.

Om man ska tro siffrorna på IMDb drog det här spektaklet inte ens in sin egen budget i USA. Det var kanske inte mer än rätt. Någon form av straff borde man få när man gör en film om Lex Luthors tråkiga ärkefiende. Efter att ha suttit i fängelse i fem år återvänder Lex Luthor (Kevin Spacey) med nya krafter. Den här gången upptäcker han hur han med hjälp av kristaller från sin ärkefiendes planet kan bygga en ny kontinent vilket skulle resultera i massor av ny mark. Det kommer att innebära att några människoliv måste offras också, men vem bryr…

Review Overview

Betyg

30

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

One comment

  1. Det måste gå. Det bara måste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.