Super Size Me

Det spelar ingen roll hur liten en byhåla är så nog finns det en pizzeria där!

Skräpmat, snabbmat eller kanske det lite mer internationella fast-food är ett ganska nytt påhitt. Går vi tillbaka någon generation fanns begreppet inte alls. Det började egentligen med att hushållen istället för att göra maten från råvaror började använda olika former av halvfabrikat. Mat som är processad från att vara en matråvara till att vara mer av en färdig maträtt.  I takt med den ekonomiska utvecklingen växte något helt nytt fram. Snabbmatskedjor. Du kan säkert namnet på flera av dem, men mest kända och störst är bolaget som har ett guldfärgat M som kännetecken – McDonalds.

Att snabbmaten inte är nyttig vet nog de flesta, men ändå sprids kedjorna som en löpeld över världen. Den fristående dokumentärfilmaren Morgan Spurlock ville göra ett test. Vad skulle hända om han bara åt mat från McDonalds?

För att testa tesen om att maten var onyttig genomgick Spurlock innan testen en läkarundersökning, samt lät sig vara under bevakning av tre läkare och en personlig tränare under tiden som hans ”vetenskapliga” test skulle pågå. Först var Spurlock tvungen att sätta upp några regler.

Regel ett: Äta alla måltider på McDonalds.

Regel två: Bara ta supersize storlek om han blev erbjuden det.

Regel tre: Äta allt på menyn under månaden.

Regel fyra: Minimal motion.

Spurlock börjar med sina beställningar och det blir ganska snabbt uppenbart att amerikanska McDonalds-menyer är betydligt större än våra svenska redan från början och supersize, som är den amerikanska varianten av våra plusmenyer förmodligen är mer överdådlig än vad vi är vana vid.

Spurlocks dagliga intag av kalorier motsvarade ungefär det dubbla han behövde (ca 5000 ”kalorier” per dag) och följaktligen tog det inte särskilt lång tid innan han började visa tydliga symptom på överintaget av energi. Det skrämmande är förmodligen hur fort hans fysiska hälsa avtog. Redan efter mindre än halva tiden rekommenderade hans läkare att han skulle avbryta på grund av hälsoriskerna. Spurlock gick upp över tio kilo på bara någon vecka.

Det är givetvis lite öppet mål att ge sig på världens största snabbmatskedja. Detta är givetvis Spurlock medveten om. Vetenskapligheten i detta experiment är givetvis låg även om Spurlock försöker att få det att se seriöst ut blir det bara vetenskap på Mythbusters nivå. Egentligen spelar detta med vetenskaplighet inte så stor roll. Spurlocks budskap når ut och dessutom gjorde filmen honom känd vilket jag misstänker var grundsyftet hela tiden. Spurlock slog igenom med denna dokumentär.

För att jag ska vara nöjd skulle det givetvis behövts fler testare. Att en individ påverkas betyder egentligen bara just det – att en individ påverkades. Skulle man kunna äta nyttigt på McDonalds? Skulle man till och med gå ner i vikt? Lite vidare perspektiv hade gjort denna film intressantare för mig, men förmodligen hade lite av Spurlocks udd med dokumentären också försvunnit.

 Super Size Me är en intressant dokumentär ur vissa aspekter, men givetvis är den för grund för att kunna betraktas som vetenskapligt korrekt trots att försöket följs av experter. Jag såg den med intresse, men jag tänker inte sluta att äta på McDonalds bara för det.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.