Sully 4k

Den 15 januari 2008 nödlandade flygkaptenen Chesley ”Sully” Sullenberger tillsammans med sin besättning ett Airbus A320 flygplan med 155 passagerare i Hudsonfloden. Denna mirakulösa manöver som räddade livet på alla passagerare gjorde Sully till en nationell hjälte. Men var nödlandningen verkligen den enda chansen för överlevnad eller kunde Sully ha återvänt till flygplatsen för en säker landning?

Okej, det ska sägas direkt, Sully är ännu en film om en vit amerikansk man som hyllas till skyarna för sina hjälteinsatser. Utöver detta så porträtteras han som en ödmjuk och lågmäld man som vill i själva verket inte ha denna nyfunna kändisskap. Alltså en historia som i Hollywood har berättats så många gånger förut och oftast med inte så bra resultat. Men i Clint Eastwood regi så lyckas Sully bli någonting mer än patriotisk historia.

Eastwood väljer att fokusera sin film på efterföljderna av kraschen. Det är en berättelse om hur en Sully blir en näst intill superhjälte för en hel nation och på samma gång en skurk för försäkringsbolagen och myndigheterna. Det skönt att se hur osentimentalt och skickligt filmen berättas och genom att låta dramaturgin vara centrerad runt en rättegång istället för själva kraschen undviker den många pretentiösa och amerikansk-patriotiska fallgropar. En fin del i filmen är också att få följa Laura Linney som spelar Sully fru som bara får se hela kraschen bakom en TV skärm och trots sin enorma oro och tystnad från försöka hålla ihop.

Men såklart hade det inte varit en äkta Hollywoodfilm om vi inte hade fått se själva kraschen. Det måste verkligen sägas att de delarna är såpass snyggt gjorda att jag verkligen blir fascinerad över hur långt CGI tekniken har kommit och det är imponerande att se den användas i andra sammanhang än actionblockbusters. Det är även denna del som lyser starkast när den ses i 4k. Att se filmen i sann 2160p och med HDR-kodning är verkligen en skarp och bedårande upplevelse. Hela kraschen ser väldigt verklig ut och det är fantastiskt att se hur nutida filmteknik kan på sån extrem detaljnivå reproducera en såhär otrolig händelse.

Så Sully är en häftig om något banal historia som absolut inte behöver ses i 4k. Men har du en spelare och TV som klarar av formatet så kan jag definitivt rekommendera den lite dyrare versionen då filmen når sin fulla potential i 4k versionen.

Den 15 januari 2008 nödlandade flygkaptenen Chesley ”Sully” Sullenberger tillsammans med sin besättning ett Airbus A320 flygplan med 155 passagerare i Hudsonfloden. Denna mirakulösa manöver som räddade livet på alla passagerare gjorde Sully till en nationell hjälte. Men var nödlandningen verkligen den enda chansen för överlevnad eller kunde Sully ha återvänt till flygplatsen för en säker landning? Okej, det ska sägas direkt, Sully är ännu en film om en vit amerikansk man som hyllas till skyarna för sina hjälteinsatser. Utöver detta så porträtteras han som en ödmjuk och lågmäld man som vill i själva verket inte ha denna nyfunna kändisskap.…

Review Overview

Betyg

70

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.