Streamingtips vecka 34, 2020

Nya serier och filmer på HBO, Viaplay och Netflix

Hoppas ni alla har en härlig sommar! Det var längesen jag bjöd på nya streamingtips, men nu kommer ett helt gäng med nya och gamla serier och filmer. Det har ju varit ganska lugnt med nya produktioner under hela våren men nu börjar det trilla in både nyheter och nya säsonger. Jag har inte riktigt hunnit ikapp med mitt streamande men här är lite av det jag sett och rekommenderar, plus tips på serier och filmer som kommer snart!

HBO: Brave New World

Oj vad glad jag blev när jag såg att dom gjort en serie baserad på Aldous Huxleys fantastiska roman från 1932, Brave New World (Du sköna nya värld). Serien utspelar sig i ett framtida utopiskt samhälle där människorna lever i en falsk lycka eftersom dom äter piller som gör dom glada. Dom får inte ha några ägodelar, pengar, privatliv eller seriösa förhållanden, all konst och litteratur är förbjuden. Men plötsligt går något fel och vissa människor börjar ifrågasätta deras sätt att leva. Dystopier är bland det bästa jag vet och Brave New World kan väl nästan kallas dystopins moder, och jag tycker serien var riktigt bra. Alla 9 avsnitt finns på HBO, och jag misstänker att det blir fler säsonger framöver.

I May Destroy You

Så över till något helt annat, HBO:s nya serie I May Destroy You. Serien handlar om den unga författaren Arabella som bor i London. Hon har en lovande karriär framför sig och lever livet med massa fester, droger och alkohol, men en dag förändras allt. Sent en utekväll blir hon drogad på krogen och när hon vaknar nästa dag minns hon nästan ingenting. Hon börjar misstänka att något hemskt har hänt och börjar sakta pussla ihop minnen från kvällen. En otroligt stark och skrämmande historia om sex, droger, dejting och sexuella övergrepp. Totalt 12 avsnitt (11 tillgängliga just nu).

Dignity

En väldigt spännande serie inspirerad av den verkliga historien om en tysk sekt i Chile som drivs av den före detta nazisten Paul Schäfer. Sekten Colonia Dignidad verkar i en liten, lugn chilensk stad. Utåt sett verkar det vara en bra sekt som hjälper den lilla staden med både utbildning, sjukvård och arbete men under ytan försiggår hemska saker. Under årtionden utsätter Paul Schäfer och hans anhängare barn och vuxna för tortyr och sexuella övergrepp och även mord och kidnappningar. Sekten skyddas av Pinochets diktatur, men nu är det en ny regering vid makten och den unga åklagaren Leo Ramírez skickas till Colonia Dignidad för att hitta och ställa Paul Schäfer inför rätta.

Viaplay: Partisan

Viaplays nya serie Partisan med Fares Fares och Johan Rheborg är riktigt lovande. Fares Fares har precis kommit ut från fängelset och får jobb som chaufför för ett företag som handlar med ekologiska produkter. Företaget ligger mitt ute i skogen omringat av stängsel och vakter, något som verkar minst sagt konstigt. Och konstigare blir det, det är ett eget samhälle innanför murarna, med egna traditioner och levnadsregler och endast vita människor och det är väldigt mycket som inte stämmer i denna idyll. Serien är i fem avsnitt, 3 finns tillgängliga på Viaplay just nu, nytt avsnitt varje vecka.

Lincoln Rhyme: Hunt for the Bone Collector

Nu har Jeffery Deaver spännande roman The Bone Collector även blivit en tv-serie. Det finns även en film med samma namn från 1999 med Denzel Washington och Angelina Jolie, även den finns att se på Viaplay. Historien handlar om Lincoln Rhyme, en lysande kriminaltekniker som nu är sängbunden efter en svår olycka. Han fortsätter dock att hjälpa polisen med svåra fall. Polisen behöver nu hans hjälp i fallet med seriemördaren The Bone Collector. Till sin hjälp får han en ung polis Amelia Sachs. Tillsammans försöker de hitta mördaren innan han slår till igen. 10 avsnitt finns att se på Viaplay.

Quick

Den svenska filmen Quick regisserad av Mikael Håfström finns nu på Viaplay. Filmen bygger på journalisten Hannes Råstams bok Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare. Det är en välspelad och intressant film om Sveriges största rättsskandal, som avslöjas av Hannes Råstam och hans kollega. Thomas Quick som egentligen heter Sture Bergwall blev efter avslöjandet äntligen frikänd för alla mord han erkänt 2013 och 2014 blev han utskriven från Säters sjukhus för fortsatt villkorad behandling i öppenvård. Det finns även en dokumentärfilm gjord av Hannes Råstam som skildrar de samtal han hade med Sture Bergwall, kan ses på YouTube. I rollerna ser vi bland annat Jonas Karlsson, David Dencik och Alba August.

Netflix: Young Wallander

Den 3 september kommer Netflix nya serie Young Wallander, och det var väl bara en tidsfråga innan någon skulle göra en serie om vår kära kommissarie. Serien kommer enligt titeln alltså handla om Wallander som ung polis och de första fallen han jobbade med. Den unga Wallander spelas av Adam Pålsson, något som känns väldigt positivt. Ja vi får väl se hur denna serien tas emot men jag kommer absolut se den. Första säsongen kommer bestå av 6 avsnitt.

Ratched

Ännu en kommande serie till Netflix som har premiär 18 september. Jag tror detta kan bli riktigt bra. Serien utspelar sig på 40-talet och handlar om sjuksköterskan Mildred Ratched som börjar arbeta på ett ledande psykiatrisjukhus. Serien bygger på romanen One Flew Over the Cuckoo’s Nest från 1962 skriven av Ken Kesey. Som ni säkert vet så har romanen filmatiserats tidigare i den fantastiska filmen Gökboet från 1975 med Jack Nicholson i huvudrollen. Första säsongen kommer bestå av 8 avsnitt.

Joker

Imorgon kommer Todd Phillips fantastiska film Joker från 2019 med Joaquin Phoenix till Netflix. Jokern har ju gestaltats många gånger på olika sätt genom åren, men jag måste nog säga att detta är den allra bästa gestaltningen. Jag älskar denna filmen, den är så otroligt välgjord och välspelad. Här kan du läsa Fredriks recension av filmen >>

Doctor Sleep

Den 2 september kommer Stephen King’s Doctor Sleep till Netflix, en film som fick väldigt blandade recensioner när den kom förra året. I vanliga fall tror jag det berodde på marknadsföringen då väldigt mycket fokuserade på att det var en uppföljare till mästerverket The Shining. Och på ett sätt är den ju det, men väldigt lite av handlingen i Doctor Sleep är sammankopplat till The Shining. Jag tyckte filmen var riktigt bra. I huvudrollen ser vi Ewan McGregor.

Det var allt för denna gången! Håll ut, håll avstånd och ta hand om varandra!

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.