Streamingtips: The Queen’s Gambit

Netflix nya miniserie är ett måste!

Netflix nya serie The Queen’s Gambit har redan blivit en snackis och den toppar just nu Netflix topp 10-lista i Sverige, och det är den värd. Jag var lite tveksam först, en serie som handlar om en hemlös flicka på 60-talet som spelar schack?! Nja, inte något av mina favoritämnen. Men en vän till mig sa, ”den har något”, och hon brukar ha rätt, det hade hon även denna gång!

I serien följer vi den unga Beth Harmon från 8 års ålder och framåt. Hon spelas huvudsakligen av Anya Taylor-Joy, men som ung av Isla Johnston. Beth hamnar på barnhem efter att hennes mor dött i en bilolycka, ett barnhem med strikta kristna värderingar. Beth visar sig snabbt vara väldigt duktig på matematik men det är ju inget ämne för unga damer. Hon visar väldigt lite intresse för övriga ämnen.

En dag när hon går ner i källaren möter hon barnhemmets vaktmästare Mr. Shaibel, han spelar ett spel som hon aldrig sett innan. Beth tvingar honom att lära henne spelet, och snart förstår Mr. Shaibel att Beth är en naturbegåvning vad det gäller schack.

Men efter en olycklig händelse på barnhemmet förbjuds hon att spela schack. Det är först många år senare när hon blir adopterad som hon får möjlighet att spela igen. Därefter får vi följa Beths otroliga framgång och misslyckanden som kantas av både droger och alkohol.

The Queen’s Gambit är en otroligt snygg, välspelad, känslosam och spännande serie i 7 avsnitt som bygger på Walter Tevis roman med samma namn från 1983. Jag tycker alla ska se den!

Trivia: Seriens titel, The Queen’s Gambit, är en av de äldsta kända schacköppningarna i världen. Serien bygger tyvärr inte på en sann historia, men flera av partierna som spelas och omtalas gör det. Samt har den tidigare världsmästaren i schack Garry Kasparov och en av USA:s främsta schacklärare Bruce Pandolfini konsulterats under serien.

Bilder: © Netflix

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.