Streamingtips: The Professor and the Madman

En häpnadsväckande historia baserad på verkliga händelser

Det som fångade min uppmärksamhet med denna film var just titeln och Sean Penn såklart! Sen såg jag att den var baserad på en verklig historia och då var jag tvungen att se den. Filmen är baserad på den brittiska författaren Simon Winchesters bok från 1998 med originaltiteln The Surgeon of Crowthorne: A Tale of Murder, Madness and the Love of Words. Du kan streama filmen på Viaplay.

Mel Gibson som professor Murray i The Professor and the Madman © Voltage Pictures

Filmen tar sin början på 1870-talet där den självlärde lingvisten James Murray (Mel Gibson) tar sig an en till synes omöjlig uppgift, han skulle skapa en ny ordbok över det engelska språket, The Oxford English Dictionary. Det skulle inte bara vara en ordbok som förklarade varje ord, utan Murray ville även hitta grunden till varje ord, dess ursprung, vilket ledde till att han ville ha ett eller flera citat på varje ord som fastställde ordets ursprung. Tillsammans med en liten grupp redaktörer påbörjades arbetet, Murray kom på idén att låta den engelska befolkningen hjälpa till, så alla som ville kunde skicka in sina bidrag, vilket väldigt många gjorde. Men som ni förstår så är det en helt galen uppgift, och den lilla skaran redaktörer stöter på problem redan på bokstaven A.

Mel Gibson och Sean Penn i The Professor and the Madman © Voltage Pictures

Det är dock inte Murray som är ”the Madman” i filmen (han blir under tiden han arbetar med ordboken utnämnd till professor). Parallellt med historien om skapandet av ordboken får vi även följa den amerikanske krigsveteranen Dr. Minor (Sean Penn) som sitter inspärrad på en psykiatrisk anstalt efter ett mord han begått i England, det är alltså han som är ”the Madman”. Dr. Minor börjar inifrån anstalten skicka in tusentals med ord och citat, vilket blir till en ovärderlig hjälp för skapandet av ordboken. Murray och Minor börjar även ha tät brevkontakt och blir snabbt goda vänner, vilket så klart inte är helt enkelt med tanke på situationen.

The Professor and the Madman är en välspelad och intressant film om vänskap, kärlek, ondska, galenskap, envishet och om kärleken till ord. Framförallt Sean Penn gör en otroligt bra gestaltning av den galne doktorn.
Obs! Filmen är lite osammanhängande i början men det ger sig.

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.