Streamingtips British Crime del 1: Netflix

Tips på brittiska kriminalserier

Med tanke på att det är lite brist på nya serier att streama så ska jag äntligen skriva om en av mina favoritgenrer, British Crime! Ja, det är så jag kallar genren kort och gott, dvs kriminalserier som utspelar sig i England, Skottland eller Wales och även Irland ibland. Och det finns otroligt många så jag kommer dela upp det i flera delar, detta är del 1, med fokus på Netflix.

Varför är British Crime en favoritgenre?

Det finns många anledningar, men som gemensam nämnare skulle jag säga; spännande mordgåtor och mysterier, trovärdiga personporträtt, fokus på utredare och offer och ofta vackra miljöer. Flera av serierna är producerade av BBC, vilket i sig är en kvalitetsstämpel.

Vilka serier är värda att se på Netflix?

Ja det finns faktiskt väldigt många, Netflix är ju generellt bra på europeiska serier och erbjuder många bra British Crime-serier. Tyvärr så kan dom försvinna lika snabbt, men här kommer några av mina favoriter som finns tillgängliga just nu:

LUTHER
Jag börjar med en favorit och en ovanligt våldsam brittisk kriminalserie, men otroligt bra! Serien utspelar sig till stor del i London och vi följer kommissarie John Luther (Idris Elba) och hans kollegor som utreder både mord och andra hemska brott. Serien består av 5 säsonger hittills, avsnitten är för det mesta fristående men med en röd tråd genom varje säsong.
IMDb betyg: 8,5

HINTERLAND
En väldigt mörk och personlig serie som utspelar sig på en mindre ort i Wales. Den visar svårigheten att utreda hemska brott i en del av landet där alla känner alla på gott och ont. Unika och svåra brott på landsbygden som ofta blir personliga för någon av utredarna. Serien består av 3 säsonger, fristående avsnitt, vissa sammankopplade.
IMDb betyg: 7,6

MARCELLA
Även detta en väldigt mörk och personlig serie där vi följer kriminalaren Marcella Backland. Hon har ett väldigt komplicerat personligt liv som försvårar hennes polisarbete i London. Hon utreder svåra mordfall som på något sätt nästan alltid har anknytning till hennes eget liv. Hon lider av minnesluckor och kan inte alltid skilja på vad som är sant och falskt. 3 säsonger, varje säsong följer ett fall men även enskilda mord i varje avsnitt.
IMDb betyg: 7,4

RETRIBUTION/ONE OF US
Serien utspelar sig i Skottland på höglandet i en väldigt avsides by där familjerna till de nygifta Grace och Adam bor. Grace och Adam har blivit mördade i sitt hem av en inbrottstjuv. Sorgen är stor och en våldsam storm skakar om byn, då får de oväntat besök. Miniserie på fyra avsnitt.
IMDb betyg: 7,0

VEXED
Om du behöver något mer lättsamt inom genren kan jag rekommendera Vexed som utspelar sig i London, 2 säsonger. I första säsongen följer vi polisdetektiverna Kate och Jack. Dom är en dynamisk duo och varandras motsatser men tillsammans bildar dom ett bra team.
IMDb betyg: 7,3

JACK TAYLOR
Jack Taylor är en fd polis som nu försöker livnära sig som privatdetektiv på Irland samtidigt som han flyr sitt förflutna och dricker för mycket. Han blir inblandad i flera hemska fall som ofta blir personliga. 9 avsnitt.
IMDb betyg: 7,5

HARLAN COBEN’S: SAFE & THE STRANGER
Två skilda miniserier baserade på böcker eller manus av bästsäljaren Harlan Coben, 8 avsnitt per serie. Kanske inte riktigt British Crime per se men väldigt intressanta och välgjorda.

SAFE
Serien handlar om en ensamstående pappa vars dotter försvinner efter en fest. Det leder till att diverse hemligheter kommer upp till ytan.
IMDb betyg: 7,3

THE STRANGER
Serien handlar om en man som lever det perfekta familjelivet men som en dag får veta saker om sin fru av en främling, och allt förändras.
IMDb betyg: 7,3

Fler sevärda europeiska serier

Eftersom jag älskar crime generellt så väljer jag brittiskt för att det oftast är lugnare än tex amerikanska polisserier, dvs mindre skjutningar, bomber och maffiauppgörelser. Men även andra europeiska länder som Frankrike, Tyskland, Belgien och våra grannländer i Norden erbjuder serier med väldigt bra och intressanta mordgåtor. Du kan läsa om några av dom här: Europeiska serier att se på Netflix >>

Nästa vecka kommer jag skriva om British Crime-serier på andra streamingtjänster! Hör gärna av dig om du har några tips!

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.