Streamingtips: 438 dagar på SVT Play

Ett gripande drama, baserat på en sann historia

Jag har länge tänkt att se 438 dagar från 2019, men det har inte blivit av, så jag blev väldigt glad att se att den nu finns på SVT Play (den finns bara kvar till 7 december, så in och titta nu!) Denna otroliga, sanna och viktiga historia handlar om de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som blev tillfångatagna och fängslade av den etiopiska militären och anklagades för terrorbrott 2011. Filmen är baserad på journalisternas bok 438 dagar som kom ut 2013.

Gustaf Skarsgård och Matias Varela i 438 dagar

En historia som inte lämnar någon oberörd

Min första tanke var, herregud! Hände detta 2011-2012, det kändes som det var nyss, men tiden går, det är ett som är säkert.
Det är en film som för mig gjorde ont på många sätt, det är en film du inte kommer glömma i första taget. Det är en viktig film som enligt mig framförallt belyser svagheter i den svenska regeringen. Mycket var oroväckande och väldigt hemskt i 438 dagar, det som dessa tappra journalister fick genomlida är obegripligt men hur Sverige hanterade situationen är om möjligt mer obegriplig. I all hemskhet lyckas filmen även visa på sann vänskap och sanna hjältar.
Jag tycker att det är en välgjord skildring även om vissa detaljer är ändrade, kritik har även gjorts mot filmatiseringen av deras tid i fängelset.
Gustaf Skarsgård och Matias Varela gör sina roller verklighetstrogna och mycket bra. För regin står Jesper Ganslandt och manuset är skrivet av Peter Birro.

Dokumentären Diktaturens fångar på SVT Play

När du ändå är på gång vill jag även tipsa om dokumentären Diktaturens fångar från 2013, som finns på SVT Play. Här får vi Martin Schibbyes och Johan Perssons historia om händelserna i Etiopien. Dom berättar om de mardrömslika dagarna i öknen när de blev fångade. Om de falska anklagelserna som de var tvungna att erkänna sig skyldiga till, trots att mycket var fabricerat. Den handlar om skenavrättningar och den hemska tiden i en av världens mest ökända fängelser, Kality-fängelset i Etiopien. Dokumentären bekräftas med fakta och videoinspelningar som smugglats ut ur landet av en högt uppsatt tjänsteman som kan dela hela historien och lite till.

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.