Streamingnuggets: Tic Tac

Återtitt på en bortglömd (?) svensk film från 90-talet – en tid då det var poppis att berätta filmer med parallella handlingar och i icke-kronologisk ordning, den så kallade ”Tarantinoeffekten”.

Bildkälla: SVT Play

Vill minnas att jag gillade denna – den var inte lika tråkig eller följde samma mall som annan svensk film vid den tiden, och även en spoling som jag själv sköljdes med i den Tarantino-feber som rådde då.

Flyger den 20+ år senare? Nja. Skådespeleriet sjuder ohälsosamt ofta av överspel, karaktärerna är – såväl som deras dialog – inte heller övertygande skrivna. Största problemet med filmer som dessa är att det alltid är en historia som är märkbart sämre än de övriga, och i detta fallet är det den om två vilsna skolungdomar som träffas under osannolika omständigheter i en stängd skola nattetid. Snark! Absolut bäst är Jacob Nordenson i rollen som sönderstressad, sympatisk, patetisk medelsvensson på absoluta bristningsgränsen. En av svensk films bättre galningar, faktiskt. Det blaskiga och typiska 90-talsfotot är rätt irriterande – men musiken av Fläskkvartetten är bra och håller än.

Streamas just nu på SVT Play

About Claes Lindman

En film- och musikentusiast som strävar efter att vara så kreativ som möjligt. Gillar många filmskapare men kanske i synnerhet Stanley Kubrick, Robert Bresson och Aki Kaurismäki. Väljer vilken dag som helst Jan Svankmajers animationer framför allt tänkbar form av CGI. Är vidare helgalen i Twin Peaks och har en soft spot för skräckfilm i största allmänhet. Bästa filmskurken? Clarence Boddicker i Paul Verhoevens Robocop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.