Streamingnuggets: The Queen’s Gambit

Miniserie i sju delar som är väl värd ens tid. En på pappret rätt enkel historia om en formandet av en intellektuell slagskämpe som ensam ställs mot ett helt etablissemang.

Bildkälla: Netflix

Anya Taylor-Joy som imponerade stort i skräckfilmen ”The Vvitch” (se den!) häromåret träder här fram som Beth Harmon – från seriens början en föräldralös 9-årig tjej som hamnar på ett barnhem i 1950-talets USA där man för vana att dämpa barnens traumatiska minnen av bortgångna föräldrar med olämpligt starka lugnande tabletter. I den dåsiga institutionsdimman hittar hon av en slump till källaren. En lätt vresig vaktmästare sitter och stirrar koncentrerat på ett schackbräde, och hon blir genast som uppslukad av vad det hela går ut på.

Det är en sorglig historia om press och missbruk som rullar fram – beroendet av barnhemmets gröna jättepiller visade sig bara vara början – men också en historia om det stora i det lilla formatet, 64 rutor stor – och om att våga gå sin egen väg. Klassiskt upplägg, men det är ett BRA sådant. Om det görs rätt!

Bildkälla: Netflix

Om sanningen skall fram så är det lite av en skam att serien är baserad på en litterär förlaga – ty storyn är så fantastisk, så gripande, så otroligt spännande – att man önskar av varenda molekyl i ens kropp att det hela faktiskt hade hänt i verkligheten. Upptakten är märkbart starkare är avrundningen – sista avsnittet har såväl gripande som pajiga ögonblick (jag lämnar det så) – men på det stora hela mycket, mycket bra. Enbart schackduellerna i sig är en grandios uppvisning i filmhantverk av snofsigaste slag.

Schack, någon?

Streamas just nu på Netflix

About Claes Lindman

En film- och musikentusiast som strävar efter att vara så kreativ som möjligt. Gillar många filmskapare men kanske i synnerhet Stanley Kubrick, Robert Bresson och Aki Kaurismäki. Väljer vilken dag som helst Jan Svankmajers animationer framför allt tänkbar form av CGI. Är vidare helgalen i Twin Peaks och har en soft spot för skräckfilm i största allmänhet. Bästa filmskurken? Clarence Boddicker i Paul Verhoevens Robocop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.