Streamingnuggets: Om Det Oändliga

Roy Andersson återvänder med prettofilmsfloskeln ”Guds tystnad”, likt Ingmar Bergmans religiösa grubblerier för en sisådär 50 år sedan. Han har förvisso nosat på temat flera gånger innan, t ex i ”Sånger från andra våningen” där en präst som inte kan ta en församlingsmedlems existentiella ångest på allvar utan babblar istället om dålig fastighetsaffär, i en härligt flippad scen.

Men här är det rätt banalt faktiskt. Andersson kör sin estetik i 180 och visst är otroliga mängder arbete bakom varje scenbygge, men man kan det här nu. Åter igen serveras vi en rätt intetsägande palett av lösa scener med överviktiga figurer som upprepar samma mening om och om igen, och är deppiga eller förtvivlade över det ena och/eller det andra. Det överraskar inte – det känns inte. Andersson har den här gången dessutom valt att använda sig av en kvinnlig berättarröst. Det tilltaget stör mestadels. ”Jag såg en kvinna ha problem med sin sko”, säger hon, när vi ser en en kvinna som bistert stirrar ned på sin sko, vars klack har gått av. Onödigt. Fånigt.

Det känns som idéerna är slut helt enkelt. Själv tyckte jag Andersson var som absolut bäst med peaken ”Du Levande” – därefter har det mestadels gått på autopilot och därmed utför. Han har förvandlats till en slags parodi på sig själv känns det som. Det finns en och annan riktigt bra scen bör nämnas, men alldeles för mycket dökött och tomhet för att detta ska ge en bestående eftertanke. Jag vågar nästan lova att den känns ordentligt mycket längre än sina 80 minuter.

Streamas just nu på SVT Play

About Claes Lindman

En film- och musikentusiast som strävar efter att vara så kreativ som möjligt. Gillar många filmskapare men kanske i synnerhet Stanley Kubrick, Robert Bresson och Aki Kaurismäki. Väljer vilken dag som helst Jan Svankmajers animationer framför allt tänkbar form av CGI. Är vidare helgalen i Twin Peaks och har en soft spot för skräckfilm i största allmänhet. Bästa filmskurken? Clarence Boddicker i Paul Verhoevens Robocop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.