Streamingnuggets: Leave No Trace

Ett drama om en PTSD-traumatiserad krigsveteran och hans tonårsdotter som lever i ett undangömt tält djupt i skogen – som de endast lämnar för att förskaffa sig det livsnödvändigaste.

Bildkälla: Netflix

Filmen, regisserad av en kvinna (enbart det gör den intressant) vid namn Debra Granik, ser ut vara gjord på skosnörebudget, och är mycket enkelt berättad. Dialogen är sparsam och inte det mest väsentliga. Istället är det en ständigt stark närvaro i ögonblicken som får tala – i stämningar, i klippning, i omgivningar – och utan stråkar (tack för det). Enbart karaktärernas ansikten vittnar om att det finns en hel outtalad värld inom dem.

En annan styrka är att filmen skickligt undviker alla klichéer i ämnen som man redan sett otaliga gånger i andra sammanhang. Ett perspektiv som åtminstone jag behöver. Klar rekommendation, och en film som jag mycket hellre ser, och ser om, än exempelvis ”Into the wild” – som i jämförelse med denna blir ett högst mediokert verk.

Streamas just nu på Netflix

About Claes Lindman

En film- och musikentusiast som strävar efter att vara så kreativ som möjligt. Gillar många filmskapare men kanske i synnerhet Stanley Kubrick, Robert Bresson och Aki Kaurismäki. Väljer vilken dag som helst Jan Svankmajers animationer framför allt tänkbar form av CGI. Är vidare helgalen i Twin Peaks och har en soft spot för skräckfilm i största allmänhet. Bästa filmskurken? Clarence Boddicker i Paul Verhoevens Robocop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.