Storkarna 4k

I konkurrens med Hitta Doris, Zootropolis och Husdjurens hemliga liv hamnade filmen Storkarna en aning i skymundan. Med Nicholas Stollers och Doug Sweetlands bakom spakarna, får vi se en historia om hur storkarna har slutat leverera bebisar för att istället hantera ”vanliga” paket. När en beställning av en bebis av misstag går igenom ordersystemet, får storken Junior bråttom att återställa allt innan chefen får reda på vad som har hänt…

Till sin hjälp har Junior (Andy Samberg) flickan Tulip (Katie Crown), ett människobarn som han egentligen skulle ha sparkat. Nere bland alla människor väntar pojken Nate (Anton Starkman) på sitt syskon som storkarna skall leverera. Vägen till den hela familjen är kantad av en korkad duva, galna vargar och en misstänksam chef. Berättelsen börjar starkt och lyfter relevanta frågor kring vår världs familjekonstellationer och vart barn egentligen kommer ifrån. I slutändan blir flera skämt långrandiga och huvudberättelsen misslyckas med att ge tillfredsställande svar på de trådar som vävts. Det räcker inte med att karaktärerna når målet, vägen dit behöver vara både underhållande och intressant. Storkarna är mindre framgångsrik på båda fronterna.

Filmens största miss är att den inte verkar lite på sina tittare. Med lite andrum och ett högt tempo får karaktärerna dåligt utrymme för att  att etableras. Det är som om Stoller och Sweetland är oroliga att vi tittare skall tröttna om tempot sjunker. För mig blir effekten motsatt, det höga tempot och det platta innehållet gör att jag är trött innan eftertexten rullar. Skådespelarinsatserna blir svårbedömda eftersom karaktärerna inte känns färdigbakade.

Storkarna är en film i mängden av alla animerade filmer som misslyckats med att göra avtryck hos oss tittare. Några enstaka skämt och skratt landar väl, resten känns som en missad möjlighet att skapa något meningsfullt. Med en större fokus på vänskap, familj och barn hade detta kunnat bli något mer speciellt nu. Istället får vi en film som genererar mer frågor än svar, när det blir dags att diskutera blommor och bin gör du bäst i att titta på en annan film.

Utgåvan:

Likt Lego-filmen visar Storkarna att animerade filmer gör sig bra i 4k-formatet. Med HDR och ljud presenterat i okomprimerat DTS-HD MA 7.1, lämnar utgåvan lite att önska rent tekniskt. Däremot finns det inte särskilt mycket extra material att avnjuta, kortfilmer, musikvideo och borttagna scener gör lite för att utveckla min förståelse av filmidéen och dess skapelse.

I konkurrens med Hitta Doris, Zootropolis och Husdjurens hemliga liv hamnade filmen Storkarna en aning i skymundan. Med Nicholas Stollers och Doug Sweetlands bakom spakarna, får vi se en historia om hur storkarna har slutat leverera bebisar för att istället hantera ”vanliga” paket. När en beställning av en bebis av misstag går igenom ordersystemet, får storken Junior bråttom att återställa allt innan chefen får reda på vad som har hänt… Till sin hjälp har Junior (Andy Samberg) flickan Tulip (Katie Crown), ett människobarn som han egentligen skulle ha sparkat. Nere bland alla människor väntar pojken Nate (Anton Starkman) på sitt syskon…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.