Stinsen brinner… Blu-ray-utgåvan alltså

För tio år sedan gav SF ut en box med fem filmer av Galenskaparna och After Shave, en fin förpackning men innehållet gav mycket att önska, filmerna var inte remastrade och såg för jäkliga ut.

Jag blev väldigt förvånad när jag såg att Stinsen brinner skulle ges ut på Blu-ray.
Det visade sig att det inte var SF utan Majeng Media med Claes Eriksson själv som ansvarig utgivare.

Stinsen Axel (Anders Eriksson) t.v. är tågtokig. 

Jag såg Stinsen brinner när den kom på bio och hade inte sett om den sedan dess och tur var det! Denna Blu-ray-skiva är så nära man kan komma att se filmen på 35 mm. Utöver några sekvenser med en tunn löprepa så är filmen fri från smuts och bilden är detaljerad utan att kornighet rensats bort i onödan. Skivan har ett Dolby Digital 5.1-spår och låter mest i frontkanalerna med klar och tydlig dialog och sång i centerhögtalaren.

Stinsen brinner… filmen alltså är som titeln säger filmversionen av revyn Stinsen brinner som spelades för nästan 295 000 besökare. När en inspelning gjorts för TV var Claes inte nöjd, efter att ensemblen spelat revyn så många gånger så hade skådespeleriet blivit överdrivet. Inspelningen lades på is. På så vis har vi filmen alltså.

Resultatet är en film som är olik övriga Galenskaparna och After Shave-filmer, då den utspelar sig på en avgränsad plats, på och i närheten av den nedlagda tågstationen i Svedum. Stinsen Axel (Anders Eriksson) lever i förnekelse och gör sitt bästa för att upprätthålla illusionen att stationen är i drift för resenärerna och kollegan Sören (Knut Angred). Med en byrådirektör från SJ (Claes Eriksson) instängd i en säck, konstanta besök av spekulanter som vill använda lokalerna till pizzeria, hembygdsförening eller pingstkyrka. Det är en hel del springa i dörrar-fars som varvas med ett flertal roliga och trallvänliga sånger, bland annat Pappa, jag vill ha en italienare. Under alla galenskaperna finns också temat som är med i de flesta av Claes Erikssons verk: Samhällskritik.

Pappa, jag vill ha en italienare!

Bonusmaterialet på Blu-ray-utgåvan är dokumentären En himla många filmer som producerades i samband med SFs DVD-utgåvor. Även om det inte är något nytt bonusmaterial så är det bra att dokumentären är med på Blu-ray-utgåvan då den fungerar utmärkt och är värd att se om.

Det enda jag inte gillar med denna Blu-ray-utgåva är kapitelindelningen. Elva kapitel, varje gång man trycker på “Skip” på fjärrkontrollen hoppar man tio minuter in i filmen. Jag hade hellre sett en meny med scenval där jag hade kunnat välja mina favoritdelar ur filmen.

Majeng Media visar hur bra det kan bli med en remaster av en svensk film med Blu-ray-releasen av Stinsen brinner… filmen alltså.

Galenskaparna och After Shave är en del av min uppväxt, inspelade videoband med Macken, En himla många program och Tornado spelades non-stop. Kulturtuben var väldigt bra på att ge ut sina verk på DVD och här kunde luckor fyllas i. Däremot så hade jag inte sett mycket av filmerna mer än på bio. Nu ser jag fram emot en sommar där jag får se om samtliga filmer av Galenskaparna och After Shave med bästa möjliga bild.

För tio år sedan gav SF ut en box med fem filmer av Galenskaparna och After Shave, en fin förpackning men innehållet gav mycket att önska, filmerna var inte remastrade och såg för jäkliga ut. Jag blev väldigt förvånad när jag såg att Stinsen brinner skulle ges ut på Blu-ray. Det visade sig att det inte var SF utan Majeng Media med Claes Eriksson själv som ansvarig utgivare. Jag såg Stinsen brinner när den kom på bio och hade inte sett om den sedan dess och tur var det! Denna…

Review Overview

Betyg

80

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.