Steve Jobs

Människan Steve Jobs – var han psykopat och en skitstövel? I dramat Steve Jobs från 2015 (Sverige 2016) kommer vi Jobs in på livet. Skådespelaren Michael Fassbinder gör en mycket trovärdig huvudroll. Vi får porträttet av en egensinnig man oförmögen att knyta an till vänner som Steve Wozniak och Andy Herzfeld, de två som var ansvariga för utvecklingen av de första apple- och macdatorerna. Likaså får vi se Steve Jobs misslyckanden i förhållandet till sin förstfödda dotter Lisa Brennan-Jobs. Den otroligt tålmodiga marknadsföringschefen Joanna Hoffman, som spelas av Kate Winslet, försöker ihärdigt förmå Steve att agera mer humant både i jobbet och privat.

Film Title: Steve Jobs

Vi får följa Jobs inför lanseringen av tre produkter i den digitala utvecklingen 1984-1998. Det är intressant att se Jobs så övertygad att teknikfientliga människor kan lära sig tycka om appledatorer samtidigt som han var oförmögen att kommunicera på ett personligt plan.

Problemen med tekniken och nervositeten inför presentationerna känns äkta. Den förväntade bilden av Jobs som en fanatisk ledare med omöjliga krav infrias. Steve kräver att datorn ska säga ”Hello” till publiken och han förmår med hot en hårt trängd Andy Herzfeld, som spelas av Michael Stuhlbarg, att fixa det trots oövervinnerliga problem. De sekvenserna iscensätter väl den argsinte ledaren Steve Jobs och hans övertygelse att datorer måste kommunicera på smarta sätt med användarna.

steve-jobs-2016-movie-review

Utvecklingen av förhållandet mellan Steve och dottern Lisa Brennan-Jobs skildras ingående. Steve misslyckas kontinuerligt i sina samtal med dottern. Han förstår sig inte på henne och kan inte möta henne. Förhållandet mellan Steve och dotterns mamma har helt havererat.

Filmen regisserad av Danny Boyle fick de mest skiftande recensioner när den haft premiär. Om du förväntar dig en rafflande actionfilm om Jobs liv blir du besviken. Manusförfattaren Aaron Sorkin har skrivit en genomarbetad dialog, som skickligt låter oss ta del av hur Steve Jobs fungerade. Dialogerna tillåts vara långa och djupa.

steve-jobs

Michael Fassbinder är helt övertygande som Steve Jobs. Efter en halvtimme av filmen kommer jag på mig med att tänka att det är Jobs jag lyssnar till. Kate Winslet spelar också en trovärdig Joanna som assistenten som får stå ut med det mesta. Ingen kan tro att hon ska stanna. Seth Rogen spelar Steve Wozniak, som egenhändigt utvecklade Apple I- och Apple II-datorerna.

Jag ger filmen en fyra i betyg för skådespelarnas insatser och för de intressanta dialogerna. Regissören Danny Boyle har än en gång lyckats. Boyle är i sextioårsåldern och har en rad lyckade filmer bakom sig i karriären. Den största framgången är Slumdog Millionaire från 2008, som vann åtta Oscars.

Människan Steve Jobs – var han psykopat och en skitstövel? I dramat Steve Jobs från 2015 (Sverige 2016) kommer vi Jobs in på livet. Skådespelaren Michael Fassbinder gör en mycket trovärdig huvudroll. Vi får porträttet av en egensinnig man oförmögen att knyta an till vänner som Steve Wozniak och Andy Herzfeld, de två som var ansvariga för utvecklingen av de första apple- och macdatorerna. Likaså får vi se Steve Jobs misslyckanden i förhållandet till sin förstfödda dotter Lisa Brennan-Jobs. Den otroligt tålmodiga marknadsföringschefen Joanna Hoffman, som spelas av Kate Winslet, försöker ihärdigt förmå Steve att agera mer humant både i jobbet…

Review Overview

Betyg

80

About Lena Mq

Jag är bibliotekarie och gillar kopplingen mellan film och litteratur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.