Star Wars: The Clone Wars – Hela femte säsongen

Det här visade sig bli den sista säsongen av The Clone Wars. Över hundra avsnitt blev producerade innan Disney stängde ner produktionen. Vi vet redan att gamla bekanta som Obi-Wan Kenobi, Yoda, Dooku och Anakin Skywalker överlever klonkrigen och medverkar i Episod III. Men i The Clone Wars finns karaktärer skapade speciellt för serien: Ahsoka, Rex, Satine, Lux, Hondo, Ventress, Savage Opress och Pre Vizsla är några av dem som i och med de här 20 avsnitten kanske gör sina sista framträdanden i galaxen långt, långt borta.

clone wars 5 19

Avsnitten av The Clone Wars har blivit allt mindre fristående och i den femte säsongen är de 20 avsnitten uppdelade i fem större historier som jag på eget bevåg döpt på liknande sätt som jag gjorde i min recension av fjärde säsongen.

 

Onderon-tetralogin

Onderon har valt sida i klonkrigen och anslutit sig till separatisterna. Kung Rash har fängslat den förre kungen och federationen har med den nya kungens godkännande ockuperat planeten. En grupp rebeller med syskonen Saw och Steela i spetsen kämpar för att göra Onderon fritt igen. Jedirådet kan inte hjälpa rebellerna eftersom republiken erkänner Kung Rash som ledare för Onderon. Däremot kan de precis som i Episod I försvara och i det här fallet även lära rebellerna hur man effektivt gör motstånd mot en droidarmé.

clone wars 5 01

Det är avsnitt som de här som skapar bitterhet över att det aldrig blev en sjätte säsong av The Clone Wars. Inte för att avsnitten är anmärkningsvärt bra utan för att man får se början till det som skulle bli rebellalliansen i Episod IV-VI. I The Clone Wars har systemen som vägrat ansluta sig till både den korrupta republiken och den terroriserande handelsfederationen fått ta allt större plats. Det är här insikten om båda sidornas brister har funnits redan från början och jag hade gärna sett avsnitt som utspelar sig efter Episod III. De här fyra avsnitten fungerar bättre när man ser dem som en enhet än när man ser dem var för sig.

clone wars 5 03

Alla avsnitt i boxen har korta videokommentarer som ursprungligen publicerades på starwars.com efter det att avsnitten ursprungligen sändes. Av kommentarerna till de här avsnitten skulle jag rekommendera att ni lyssnar på Dave Filonis kommentarer till avsnittet Front Runners.

 

Younglings-tetralogin

En grupp jediyngligar åker till Ilum för att hitta varsin en kiberkristall som ska bli grundstenarna i deras ljussablar. Under resans gång träffar de på piraten Hondo Ohnaka som ställer till bekymmer. Det utmynnar i räddningsuppdrag där både general Grievous och greve Dooku dyker upp.

clone wars 5 04

De fyra avsnitten spretar mer än de fyra föregående. Det är bitvis avsnitt som är avsedda för den yngsta publiken och när de blivande jediriddarna leker cirkus (ja, faktiskt) läggs ett halvhjärtat Kenobi/Grievous-sidospår in för den äldre publiken. Hondo tar i de här avsnitten bort de sista tvivlen jag hade om honom. Han har blivit en favoritkaraktär som jag hoppas man får återse i någon av de kommande spelfilmerna eller i alla fall i den nya animerade serien Star Wars Rebels när den får premiär om ett år. Jim Cummings gör Hondos röst och ger honom mycket personlighet. I avsnitten finns en hel del roliga actionscener. Kapningen av skeppet i A Test of Strength, jakterna på Florrum och scenerna med Boba Fetts skepp Slave I borde göra alla Star Wars-fans nöjda.

clone wars 5 06

 

Gascon-tetralogin

Republiken behöver en avkodningsmodul till separatisternas hemliga meddelande. Fyra astromechdroider (med R2-D2 i spetsen), pit-droiden WAC-47 och en överste liten nog att rymmas i en astromech skickas ut på uppdraget.

clone wars 5 07

Även dessa avsnitt är riktade till de yngre tittarna. Det genomgående temat i alla delarna är hierarkin som finns i den lilla gruppen. Den lille översten vid namn Meebur Gascon kan uppfattas som irriterande för den vuxna tittaren, men jag tyckte han var ganska rolig. Han placeras långt ner i hierarkin när han är tillsammans med andra organiska varelser och tar igen det på de stackars droiderna. Men för att klara uppdraget måste allihop lära sig samarbeta och dra nytta av varandras unika egenskaper. Med andra ord är det väldigt mycket barnprogram. Det är dock bättre än jag minns det från när jag såg avsnitten första gången.

clone wars 5 08

George Lucas ska själv ha legat bakom idén för avsnittet A Sunny Day In the Void. Miljön påminner väldigt mycket om det vita rummet i hans debutfilm THX 1138. Gascon går till och med igenom en existentiell kris när han vandrar runt i tomheten på planeten Abafar. Man kan lugnt säga att det inte liknar något annat avsnitt i The Clone Wars. Om man har svårt för det långsamma tempot i avsnittet kan man trösta sig med att en klon med minnesförlust får ordentligt med utrymme redan i nästa avsnitt, det svagaste i tetralogin, som avslutas med en stor actionscen. Vi som läste Marvels Star Wars-serietidning på 80-talet, köpte Kenners leksaksfigurer och har studerat bakgrundskaraktärerna i originaltrilogin av Star Wars får i de här avsnitten en del fina överraskningar.

 

Maul/Mandalore-tetralogin

clone wars 5 10

Darth Maul och hans bror Savage Opress söker samarbete med terrorister och brottssyndikat i några av de bästa avsnitten i hela serien. Säsongen har så här långt varit väldigt befriad från röda ljussablar. Men om det är sith man vill se får man alla dueller man kan önska sig här. En hel del karaktärer som varit återkommande i The Clone Wars får sätta livet till när Darth Maul och hans bror kämpar för att få en maktposition i galaxen.

Det är avsnitt som jag inte vill berätta för mycket om. Historien ska få utspela sig som den överraskning den är även framför dina ögon. Trådar från tidigare säsonger knyts ihop samtidigt som dörrarna för framtida historier öppnas på vid gavel.

clone wars 5 14

Förutom de korta videokommentarerna till varje avsnitt finns som extramaterial även Jedi Temple Archives. Där kan man titta på konceptbilder och tidiga animeringar till exempel. Man kan välja att titta på allt, men jag som inte tycker det är roligt att jämföra föranimeringar med slutprodukten måste navigera mig igenom en lite klumpig meny för att komma till godbitarna. För de bortklippta och ofärdiga scenerna vill jag se. Den bortklippta scenen till The Lawless när Obi-Wan lånar Anakins rymdskepp Twilight är så rolig att det är värt mödan att klicka lite. Den bör du leta upp.

Ahsoka-tetralogin

clone wars 5 15

Både säsongen och serien avslutas med fyra avsnitt som kretsar kring Anakins padawan Ahsoka Tano. Någon har utöst en bomb i jeditemplet och tillsammans med sin mästare får Ahsoka i uppdrag att hitta den skyldige.

Ahsoka har delat tittarna i två läger. Jag hade hellre sett en serie utan henne, men har vant mig och accepterar henne. Att seriens stora final kretsar kring henne känns logiskt även om jag föredragit att se hur det går för klonen Rex som var väldigt frånvarande i sista säsongen. I de här avsnitten introduceras vi för ett dödsstjärneliknande fängelse och Tarkin (från Episod IV) spelar en central roll. Oppositionen mot jediorden är starkare än tidigare och de som tidigare varit hjältar ifrågasätts allt mer.

clone wars 5 18

Den femte säsongen är två avsnitt kortare än de tidigare. Det finns fler avsnitt producerade än de som redan är utgivna. Den sjätte säsongen hade redan börjat produceras när Disney lade ner serien. Vi har blivit lovade ett antal bonusavsnitt som ska distribueras på något sätt i januari 2014. Jag misstänker att dessa kommer att släppas digitalt för att sedan inkluderas i en komplett Clone Wars-box som Disney släpper när Warner förlorar rätten till distribution. Förhoppningsvis får vi då en box där avsnitten ligger i kronologisk ordning och även inkluderar långfilmen The Clone Wars. En del av de senaste säsongernas trilogier och tetralogier har även klippts ihop till långfilmer som visats i speciella sammanhang. Det är så jag hoppas att vi kommer att få se The Clone Wars i en framtida box: som en rad animerade långfilmer.

 

Bilderna från säsong fem är hämtade från starwars.com.

Det här visade sig bli den sista säsongen av The Clone Wars. Över hundra avsnitt blev producerade innan Disney stängde ner produktionen. Vi vet redan att gamla bekanta som Obi-Wan Kenobi, Yoda, Dooku och Anakin Skywalker överlever klonkrigen och medverkar i Episod III. Men i The Clone Wars finns karaktärer skapade speciellt för serien: Ahsoka, Rex, Satine, Lux, Hondo, Ventress, Savage Opress och Pre Vizsla är några av dem som i och med de här 20 avsnitten kanske gör sina sista framträdanden i galaxen långt, långt borta. Avsnitten av The Clone Wars har blivit allt mindre fristående och i den femte…

Review Overview

Betyg

60

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.