Stand Up Guys

Regissören och Oscarvinnaren Fisher Stevens har samlat Al Pacino, Christopher Walken och Alan Arkin för att göra en film om reko gangsterkillar.

Stand Up Guys  01Ja, om du inte känner till Fisher Stevens är du ursäktad. Han har inte vunnit någon Oscar för regi eller skådespel utan som producent för The Cove som är en dokumentär om delfinjakt. Något som jag tycker han borde fortsatt med för Stand Up Guys är aldrig en action eller komedi och definitivt inte en actionkomedi som konvolutet försöker intuta en.

Att tåta ihop tre Oscarvinnare i en och samma film är på pappret en tilltalande idé. Toppa laget. In med Zlatan, Cristiano Ronaldo och Messi samtidigt på plan och det kommer betyda garanterad vinst, eller? I Stand Up Guys kommer inte någon av Pacino, Walken eller Arkin till sin rätt. De stjäl inte ens uppmärksamhet från varandra vilket gör det än mer sorgligt när de inte ens en använder varandra som bollplank.

Stand Up Guys  02Val (Pacino) har avtjänat ett 28 år långt fängelsestraff och möts vid sin frigivning av sin bästa vän Doc (Walken). Val har suttit av tiden så att hans polare inte skulle behöva. Samtidigt har Doc beordrats av deras gamla chef att likvidera Val samma dag som han släpps fri. Om inte blir Doc själv dödad. De två hämtar den siste i gänget, Hirsh (Arkin), för en sista natt med gänget innan Doc måste utföra det oundvikliga.

Tyvärr spelar Pacino, Walken och Arkin karikatyrer av roller vi tidigare sett dem i. Det blir aldrig magi utan snarare pyspunka på ballongen med förväntningar. Regin är mekanisk och manuset förutsägbart. Inte ens ensemblen i högform skulle kunnat rädda den här filmen från direkt till filmlådan på ICA.

Bilder ©Disney

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. Bara bilden överst i recensionen säger ju mer än tusen ord, avskräckande är ett ord som dyker upp i mitt sinne. Walken har ju oftast förmågan att lyckas lysa upp de mest kräkdåliga filmerna han skrivit på för att medverka i, Pacino kan i mitt tycke vara minst lika urusel som han kan vara lysande och det i filmer som i övrigt ändå är rätt ok…….
    Får väl hoppas att detta är ett undantag snarare än en framtidsutsikt för dessa två giganter. Arkin är ju ok, men inte tillnärmelsevis lika profilstark….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.