Spider-Man (PS4)

Alla som har någon form av relation till Spider-Manspel vet att 2004s Spider-Man 2: The Game var en milstolpe i TV-spelshitorian. Aldrig tidigare har något superhjältespel lyckats återskapa den totala frihetskänslan av att vara en mäktig hjälte med kraften att kunna förflytta sig snabbt och fritt igenom en öppen spelvärld. Spelet kom att bli en myt och legend och aldrig igen har något företag lyckats återskapa den känslan igen… förrns nu.

Jag ska erkänna att senast jag satt framför en skärm och spelade konsolspel i över 8 timmar i sträck var för över 8 år sedan. Som ni kanske förstår så har jag spelat detta spel många många timmar. För saken är att spela Spider-Man är bitvis som att hamna i ett meditativt tillstånd där det sanslöst stilrena svingandet över Manhattans gator eller skyline bara slukar tid och rum och det enda som återstår total känsla av frihet. Denna känsla har jag inte upplevt i ett spel sen jag var ett barn och jag vill bara vara kvar i den.

8 år har gått sedan Peter Parker blev biten av den radioaktiva spindeln som gav honom superkrafter. Mycket har hunnit hända under dessa 8 år och redan när vi börjar spelet så märks det att Peter har koll på sina krafter. Vi slipper ännu en farbror Ben-historia, vi slipper ännu en nyfunnen romans med Mary Jane. Tvärt om så har Peter och Mary Jane separerat vid spelets starts och försöker i denna berättelse att istället att hitta en annan form av vänskapsrelation. Peter jobbar inte heller på Daily Bugle utan som labbassistent hos ideallisten dr. Otto Octavius som ännu inte blivit superskurken dr. Octopus. Mycket har som sagt hunnit hända och det är väldigt smart drag av Insomiac att välja att berätta en helt unik historia istället för att vara bundna till ett filmfranchise som så många superhjältespel varit innan. Jag tänker inte berätta mer här om spelets handling då jag tycker att den bär upptäckas själv och är du en serietidningsfantast så lovar jag att du kommer få många fina blinkningar och fan-service.

Svingingsmekaniken är som ovan nämnt helst fantastisk och slagsmålsmekaniken är även den mycket fin. Här faller däremot Spider-Man kanske lite för mycket i klorna på Rocksteadys kultförklarade Batmanspel (Arkham Asylum, City, Knight). Visst är Spider-Man en mycket mer agil superhjälte med mer akrobatiska slagsmålskonster men mekaniken påminner till nästan punkt och pricka Arkhamspelens formel: slåss, väj undan slag, slåss på distans, väj undan, slåss mer. Det är lång ifrån platt och enformig, tvärtom finns ett stort djup och stundtals kan det vara riktigt svårt att kombinera vilka slag som biter på vilka fiender samtidigt som man ska hålla koll på distansattacker. Tyvärr tar det lite för lång tid innan spelet faktiskt ger dig en utmaning och tvingar dig att tänka utanför slag och blockknapparna.

Du kommer även få en över förväntan varierade sidouppdrag att handskas med. Jag tycker nog att att av alla open-world actionspel så är Spider-Man det som jag haft roligast och mest lust med att ta mig an allt som inte rör huvudberättelsen. Visst händer det ibland att man hamnar i lite repetativa uppdrag men då det finns så många olika att välja så är det mer än okej att då och då göra lite samma sak. Dessa sidouppdrag genererar dig däremot en mängd olika sorters uppgraderingspoäng som du kan använda för att förbättra Spider-Mans generöst breda sortiment av dräkter, prylar och krafter.

Och visst visst finns det en hel del att välja mellan. Det jag tycker kanske är bäst med detta spel är just valet hur du vill spela. Du kan verkligen skräddarsy din alldeles egna tolkning av Spider-Man för att passa just den spelstilen som du vill spela. Så vill du bli en smygande fasadklättrare som tystnad tar sig an fienderna så går det bra, eller vill du istället fokusera på rå styrka och smidighet för att med rå kraft brotta ner motståndarna så går det bra också. Eller kanske vill du bli expert på dina prylar och näta fast alla innan de ens hinner ta sig nära sig så är det bara att köra på. Valet är ditt.

En viktig sak som ska nämnas är detta är inte bara Spider-Mans spel, det är minst lika mycket Peter Parkers historia och hans relationer med människorna han umgås med bakom masken. Insomniac har verkligen förstått vad det var som gjorde Stan Lee, Jack Kirby och Steve Ditkos superhjälte till den ikon han är idag. Att du även blir tilldelad under vissa tillfällen att spela som andra karaktärer än Parker/Spider är ännu ett tecken på att de verkligen bryr sig om historian, karaktärerna och världen. Tyvärr händer det att när jag axlar rollen som någon annan att tempot saktar ner rejält och blir lite… jag vill inte säga tråkigt men definitivt mindre engagerande. Däremot är ett av mina favorituppdrag i spelet faktiskt inte är med Spindelmannen.

Så hur kan avluta denna text? När allt kommer omkring så är Spider-Man fantastiskt. Det är precis det spel som Spindelmannen i så många år förtjänat att få. För min egen del så är det en barndomsdröm som gått i uppfyllelse och även om spelet i sig har ett fåtal brister så är det allt vad jag hade vågat hoppas på. Nu vill jag bara två saker: 1. Att Isomniac gör en ännu bättre uppföljare. 2. Avsluta denna text och drömma mig bort bland Manhattans gator.

Alla som har någon form av relation till Spider-Manspel vet att 2004s Spider-Man 2: The Game var en milstolpe i TV-spelshitorian. Aldrig tidigare har något superhjältespel lyckats återskapa den totala frihetskänslan av att vara en mäktig hjälte med kraften att kunna förflytta sig snabbt och fritt igenom en öppen spelvärld. Spelet kom att bli en myt och legend och aldrig igen har något företag lyckats återskapa den känslan igen... förrns nu. Jag ska erkänna att senast jag satt framför en skärm och spelade konsolspel i över 8 timmar i sträck var för över 8 år sedan. Som ni kanske förstår…

Review Overview

Betyg

90

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.