Spider-man: Far from Home

Avengers: Endgame avslutade Marvel Studios minst sagt episka saga om kriget mellan jordens mäktigaste hjältar och Thanos. Spiderman: Far From Home, som avslutar den så kallade tredje fasen i Marvels cinematiska saga, är en jordnära film som i första hand fokuserar på mänsklighetens skörhet. 

Först och främst: varning för spoilers från Avengers: Endgame.

Spiderman, eller rättare sagt Peter Parker, lever numera ett vanligt tonårsliv. Han går på skolan, umgås med sin bästa vän Ned och tacklas med sin förälskelse i MJ. Hans drivkraft att över allt annat vilja bli en av Avengers är nu helt borta och han är mer än nöjd över att vara en simpel kvartershjälte. Stora problemet är att världen letar efter den som ska ta över Iron Mans roll och att allmänheten nästan förväntar sig att Spiderman ska fylla detta hål. Men ångesten över de enorma krav och förväntningar som omvärlden ställer har börjat kväva Peter alltmer. Samtidigt gör sorgen över att ha förlorat sin mentor att Peter bara vill glömma hela superhjältegiget. 

Men under en klassresa till Europa så dyker massiva monster upp och Peter måste återigen ge upp sina planer på att bara vara en vanlig tonåring och istället bekämpa dessa varelser för att rädda världen. När allting ser som mest hopplöst ut kommer Quentin Beck (Mysterio) in i bilden, en maskerad man med oanade superkrafter, som hjälper Peter att bekämpa dessa monster. Kanske är det så att Mysterio skulle kunna bli Peters nya mentor?

Mysterio är en av Spidermans mest kända superskurkar och detta är första gången som han porträtteras i en film. Det är spännande och mycket häftigt att se vilken väg Marvel Studios har valt att gå med honom. Jag kan ärligt säga att det var ett tillfälle under filmen då jag bara gapade och tänkte ”nä, de gjorde inte precis det där”. Jake Gyllenhaal som spelar Quentin Beck gör ett mycket fint jobb där han lyckas porträttera en varm och skör människa som har förlorat så mycket.

Mycket fint är det också att Zendaya har fått mer utrymme i filmen som MJ. Jag tyckte att hennes karaktär var lite platt och framför allt hade alldeles för kort skärmtid och därmed lite svår att bedöma i Homecoming. I Far From Home är hon med en hel del och jag tycker att hon får fram det där jobbiga tonårsfumlandet som så ofta kan hända vid en förälskelse. Fint också att det inte blir överspelat eller faller in i den stereotypa ”snygga-nörd-tjejen”. 

Sen har vi Tom Holland (Spiderman)… Bästa, bästa Tom Holland. Jag vet inte vart jag ens ska börja. Han är nu med i sin femte installation som Spiderman och han har inte gjort mig besviken en endaste gång. Tom Holland är, på samma sätt som Hugh Jackman var gjord för att spela Wolverine, klippt och skuren för att porträttera Peter Parker på den vita duken. Han lyckas nu liksom i de tidigare filmerna spela upp alla de svindlande känslor som en tonåring kan ha samtidigt som han lyckas vara en stark superhjälte. En och annan tår jag jag fällt tack vare hans skådespeleri under de senaste åren och lika så gör med denna film. Hade jag fått bestämma så skulle han få spela Peter Parker för alltid. 

Spiderman: Far From Home är en mycket mer jordnära film än de senaste Marvel-filmerna och det är välbehövligt. Det innebär inte att actionscenerna eller effekterna går på sparlåga. Tvärtom så får vi se några av de mest spektakulära och udda scenerna i någon Marvelfilm någonsin. Skillnaden är att Far From Home stundtals känns mer som att läsa en psykedelisk serietidning och inte titta på en actionfilm. Även det väldigt behövligt och härligt att se i en tid där majoriteten av superhjältefilmerna ska auto-inkludera generiska rymdvarelse-arméer. 

Jag kan varmt rekommendera Spiderman: Far From Home och nej, jag är inte trött på superhjältegenren. Nej, jag tycker inte att Marvel ska lägga ner efter fas 3 och ja, jag vill se Tom Holland i minst 10 filmer till.

En andra åsikt

Borta bra, men hemma (på Manhattan) bäst. Missförstå mig rätt, Spider-Man: Far From Home är en bra rulle, men redan när rapporterna om att den skulle utspela sig i Europa dök upp satte jag mig på tvären. Vad har Spider-Man där att göra? Varför lägga hans blott andra fristående film i Europa när det finns tusentals med saker att göra hemma i New York? Nej, fel val av Marvel.

Bortsett från att filmen utspelar sig bland Venedigs kanaler och Londons stadskärna är det en stark rulle, inte lika bra som Homecoming dock som hade det mesta. Mitt i all action, som är sådär Marvel-bra i vanlig ordning, finner vi såklart lite romantik och även en del blinkningar mot Avengers/andra Marvel-rullar. Jake Gyllenhaal gör en väldigt bra prestation som Mysterio, som ju egentligen är en av Spider-Mans ärkefiender. Kul att äntligen få se honom på vita duken istället för en tredje variant av Green Goblin (fjärde om man räknar Spiderman 3). Superlativen räcker inte riktigt till när man ska beskriva hur bra Tom Holland är som Peter Parker/Spider-Man. Tack och lov verkar käbblet mellan Sony och Marvel vara löst för den närmaste tiden i varje fall, för jag hoppas innerligt att Holland lirar spindel i tio filmer till. Minst.

En andra åsikt skriven av Kenny 20/12-19.

Tidigare framträdande av Tom Holland som Spider-man:
Captain America: Civil War
Spider-Man: Homecoming
Avengers: Infinity War

Avengers: Endgame avslutade Marvel Studios minst sagt episka saga om kriget mellan jordens mäktigaste hjältar och Thanos. Spiderman: Far From Home, som avslutar den så kallade tredje fasen i Marvels cinematiska saga, är en jordnära film som i första hand fokuserar på mänsklighetens skörhet.  Först och främst: varning för spoilers från Avengers: Endgame. Spiderman, eller rättare sagt Peter Parker, lever numera ett vanligt tonårsliv. Han går på skolan, umgås med sin bästa vän Ned och tacklas med sin förälskelse i MJ. Hans drivkraft att över allt annat vilja bli en av Avengers är nu helt borta och han är mer än…

Review Overview

Betyg
En andra åsikt

80

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.