Spelrapport: Uncharted Drake’s Fortune

Jag missade det första Uncharted för att jag inte ägde någon Playstation när den kom ut. Jag hade valt att investera i en Xbox 360 som min första konsol den generationen och det var först när blu-ray vann kriget om hemmamedia som jag skaffade mig en PS3. Och då var ett av de första spelen Uncharted 2. Men etta kom jag mig aldrig för att spela. Tills nu.

Åh det är verkligen min typ av spel. En äventyrsfilm i tv-spelsform. Men stora set pieces, intensiv action och en lagom dumbra historia att berätta. En annan sak är spelmekaniken. Den är snabb och spelet rör sig hela tiden. Du behöver inte oroa dig om att sätta ett hopp perfekt. Spelet vet vad det är och ser till att det är action större delen av tiden så du aldrig tröttnar. Det finns några pussel, vad vore ett spel som detta utan pussel? De är tillräckligt svåra att du behöver fundera lite men aldrig så svåra att du fastnar. Och de känns också som en del av historien, de känns aldrig som de bara finns där för att. Nej det viktigaste är att spela hela tiden flyter på.

Striderna fungerar också förvånansvärt bra idag. Covershooter var normen på spel när Uncharted kom ut och det fungerar bra. Det kan vara lite väl mycket fiender ibland. Det kommer flera svärmar med dem och kan vara frustrerande att spela om samma del om och om igen för att det känns som fienderna aldrig tar slut. Framförallt på crushing där du inte har mycket liv och ett enda fel kan betyda döden. Ett par gånger fastnade jag för jag hade helt fel vapen med mig och det blev en ond cirkel där jag dog gång på gång för jag inte kunde använda mina vapen på ett effektivt sätt.

Men det är mindre klagomål. Framförallt när det känns som jag spelar en riktigt bra Hollywood-produktion. Det är styrkan här. En riktigt bra historia och ett riktigt bra äventyr. Historien om hur Nathan Drake hittar sin förfaders Sir Francis dagbok och ger sig ut på ett äventyr att finna en bortglömd skatt känns verkligen som något som Hollywood skulle ha kunnat komma på och presentera på bio. Men nu får vi det hemma i soffan. Med sina 8 timmar kan Uncharted kännas lite kort men det är också ett spel som verkligen är tajt, det är action på action och spelet släpper aldrig på gaspedalen förrän det är slut. Visst det hade kunnat vara lite längre men frågan är om det hade varit lika bra då?

Jag är tveksam. Alldeles för många spel mjölkar ut slutet genom att lägga med alldeles för mycket sidohistorier eller saker som spelaren kan plocka upp och springa omvägar för att hitta. Här är det tajt bra action rakt igenom i åtta timmar och det räcker.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.