South Park: Bigger, Longer & Uncut

De nioåriga pojkarna Stan Marsh, Kyle Broflovski, Eric Cartman, Kenny McCormick går på bio för att se de kanadensiska fishumorgudarna Terrance och Phillips film Asses of Fire trots att den inte är lämplig för barn. Terrance och Phillip har utvecklat sin humor och förutom pruttar går de även loss på varandra verbalt i filmen och barnen blir väldigt inspirerade av alla nya ord de lär sig. Deras föräldrar är inte lika imponerade och när Kenny brinner upp efter att ha tänt eld på en fjärt konstaterar stadens mammor att allt är Kanadas fel. Terrence och Phillip arresteras och de tre överlevande pojkarna ger sig ut på ett räddningsuppdrag trots att de riskerar utegångsförbud i två, kanske till och med tre, veckor.

South Park är bäst i lagom doser. Två eller på sin höjd tre avsnitt i taget är vad jag mäktar med av den intensiva humorn. I långfilmen från 1999 motsvarar spellängden närmare fyra avsnitt. Trey Parker och Matt Stone har däremot inte slängt ihop det här manuset på en vecka. Det är inte bara lysande satir utan även fyllt av snuskig humor och de finaste sånger man kan tänka sig. Glömde jag skriva att det är en musikal? Jag vet inte riktigt hur det gick till när ”Blame Canada” blev Oscarsnominerad för bästa sång. Varför just den? Det finns minst en handfull sånger till som hade förtjänat att både bli nominerade och att vinna. Hur kunde Phil Collins få pris i stället?

South Park: Bigger, Longer & Uncut har en speciell plats i mitt hjärta. Det var den första filmen jag såg på DVD och min kompis hade köpt den på region 1 i vad som kändes som en evighet innan den gick upp på bio i Sverige. En underbar upplevelse! Vi satte på undertexterna för hörselskadade så att vi inte skulle missa någon replik eller textrad. Undertexterna som skulle beskriva för döva vad vi hörande fick höra var på sätt och vis ett konstverk i sig. ”Rhythmic Farting” stod det under fisorgien i sången ”Uncle Fucka” bara för att en stund senare avlösas av ”Rhythmic Farting Continues”. Tanken på att någon varit tvungen att med ord beskriva fisandet gjorde mig väldigt lycklig. På denna Blu-ray hade de valt att beskriva det som att Terrence och Phillip fiser ”in tune”. Kanske lika roligt det, men jag har också blivit äldre.

Mycket har hänt sedan 1999. Jag har inte bara blivit äldre utan både världen och South Park har förändrats. Scenerna då de amerikanska soldaterna jublar över det stundande kriget och avrättningarna var absurda 1999 även om de fångade min syn på den amerikanska militären väldigt bra. Sedan dess har de amerikanska militärinsatserna avlöst varandra och medierna har rapporterat om flera incidenter när soldater gått över gränsen för vad som är acceptabelt ens i krig. Den här gången gick det en rysning längs ryggraden på mig när soldaterna sjöng ”Tomorrow night, we’ll be entertained…” eftersom det troligen ligger närmare sanningen än vad ens mitt cyniska jag kunde föreställa mig för 13 år sedan. Två av soldaterna som sjunger är Stans och Kyles pappor. Under South Parks första säsonger var de inga karaktärer som gjorde mycket väsen ifrån sig, men jag blir nu glad varje gång Randy Marsh har en bärande roll i något avsnitt. Däremot är det numera tystare om de i filmen så aktiva mödrarna tycker jag.

13 år! Det känns som i går. Tänk så många barn som har vuxit upp sedan dess. Känner de till South Park: Bigger, Longer & Uncut? Jag hoppas det. Annars är det vår skyldighet att se till att en av de roligaste komedierna någonsin får leva vidare och att kommande generationer får skratta lika mycket som vi en gång gjorde. Filmen förtjänar det.

Om man som jag har varenda säsong av South Park på DVD eller Blu-ray vet man att Matt Stone och Trey Parker inte är så förtjusta i att spela in kommentarspår. De gör det ändå, men bara ungefär fem minuter för varje avsnitt. Jag är ganska tacksam för det eftersom jag kan lyssna på alla kommentarerna på en kväll. De hinner berätta det viktigaste på de minuterna och man får lite trivia för varje avsnitt. Samtidigt är det ganska irriterande eftersom de är så underhållande att lyssna på. På långfilmen har de blivit övertalade att kommentera genom hela filmen.

Första tredjedelen är väldigt intressant. De berättar vad de minns om filmens tillkomst, men inte mycket om filmen. De har glömt bort den och inte sett den sedan den gjordes, säger de. Tydligen var det inte säkert att de skulle få göra fler säsonger av serien när filmen gjordes och Parker och Stone ville att den skulle bli ett långfinger till hela filmbranchen. När de väl berättat vad de har att säga börjar de kalla in folk som jobbar med TV-serien för att hjälpa till med kommentarspåret. De är noga med att inte upprepa sig och det blir ganska dött ett tag innan producenten Anne Garefino får igång dem igen. Hon tar upp en del roliga saker om filmens första titel och Oscarsgalan som får Parker och Stone att minnas helfestliga saker om såväl Jennifer Lopez och Paul Thomas Anderson.

Annars är det tyvärr tunt med extramaterial. Videon till rockversionen av ”What Would Brian Boitano Do?” är det enda förutom kommentarspåret. Jag saknar Robin Williams framträdande på Oscarsgalan.

De nioåriga pojkarna Stan Marsh, Kyle Broflovski, Eric Cartman, Kenny McCormick går på bio för att se de kanadensiska fishumorgudarna Terrance och Phillips film Asses of Fire trots att den inte är lämplig för barn. Terrance och Phillip har utvecklat sin humor och förutom pruttar går de även loss på varandra verbalt i filmen och barnen blir väldigt inspirerade av alla nya ord de lär sig. Deras föräldrar är inte lika imponerade och när Kenny brinner upp efter att ha tänt eld på en fjärt konstaterar stadens mammor att allt är Kanadas fel. Terrence och Phillip arresteras och de tre…

Review Overview

Betyg

90

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.