Soundtracks på Spotify

soundtracksartikel_1

Spotify kan av de med smalare intressen lätt beskyllas för att vara ett modernt ofog, där streaming av hits hotar såväl artister som finkulturen. Men faktum är att det finns en mängd guldkorn bland alla miljontals spår på Spotify – inte minst för inbitna filmfantaster. För att exemplifiera gick det första albumet i listan nedan tidigare bara att få tag på för ett par hundralappar som importalbum, men kan nu avnjutas betydligt billigare och mer lättåtkomligt av desto fler.

 

David Hess – The Last House On the Left (Original 1972 Motion Picture Soundtrack)

The Last House on the Left är en av de viktigaste exploitationfilmerna någonsin, och har åtminstone fått en del av den respekt den förtjänar. Vad få vet är att huvudrollsinnehavaren David Hess – som främst förknippas med den obehaglige karaktären Krug – också stod för det underbara singer-songwriter-soundtracket. RIP, David Hess.

 

John Carpenter – The Fog (Original Motion Picture Soundtrack) [Expanded Edition]

Min kärlek till John Carpenter, och en lång rad av hans filmer, är stor. Att han komponerat många av sina scores själv gör hans avtryck i filmhistorien ännu större. Halloween-melodin är förmodligen mest välkänd hos den stora massan, men jag håller musiken till The Fog högre. För vidare lyssning rekommenderas huvudtemat till Assault on Precinct 13 samt Ennio Morricone-samarbetet på The Thing.

 

Twin Peaks – Soundtrack From Twin Peaks

Som filmälskare går det inte att utelämna David Lynch, som en naturlig följd måste då också Angelo Badalamenti inkluderas. Förstaplatsen går till Twin Peaks-soundtracket, där även Julee Cruise gör en stor insats på sång. Ett annat förbisett album är The Straight Story-soundtracket, som varken följer Lynch eller Badalamentis vanliga teman.

soundtracksartikel_2

Goblin – Zombi

Skräckfilmen hade inte varit vad den är utan Dario Argento. Hans filmer hade inte heller varit vad de är utan proggrockakten Goblin. Inledningslåten till Dawn of the Dead-soundtracket (eller Zombi, som Argentos version av Romeros film fick heta) kan vara den bästa filmlåten någonsin. Spana gärna även in Suspiria-soundtracket, och botanisera sedan vidare bland Goblins övriga låtar på Spotify; där kan ni hitta de bästa och mest kända ledmotiven från Argentos filmer.

 

Original Motion Picture Soundtrack – Rocky IV

Många i min ålder har en relation till Rocky-filmerna. Del fyra ligger mig absolut varmast om hjärtat, mycket på grund av popdängorna som ackompanjerar montagen i filmen. De instrumentala spåren fungerar än idag att träna till, förutsatt att man ser Sylvester Stallones snöpulsande framför sig. För de som tycker om någon av de andra filmerna mer går det att söka sig vidare eller spana in samlingen The Rocky Story

 

Various Artists – Freddy’s Favorites: The Best of A Nightmare On Elm Street

Man skulle kunna tro att den första filmens soundtrack av Charles Bernstein (som också finns på Spotify) skulle vara att föredra, men det är för svårt att förbise en samling med spår från de sex första filmerna. Det oerhört kitschiga omslaget gör sitt till albumets oemotståndlighet.

 

Various Artists – The Warriors Original Motion Picture Soundtrack

John Carpenter har inte patent på stämningsfulla syntslingor. Barry De Vorzon ger ett grymt driv åt kultklassikern The Warriors från 1979. Flera bra rockdängor kompletterar, viktigt värdelöst vetande är att det avslutande spåret framförs av Desmond Child som bland annat varit med och skrivit Poison, Livin’ La Vida Loca, Livin’ on a prayer och Thong Song (!).

 

Fabio Frizzi – Fear In the Town of the Living Dead

Lucio Fulci är något svår att förstå sig på. Geni, eller bara begåvad filmskapare som inte lyckas omsätta vision i verk och skvalpar någonstans mellan A- och B-filmsskiktet? Något som inte är svårt att förstå är dock att Fabio Frizzi gjort en del genialiska spår till Fulcis filmer. Här i form av City of the Living Dead-musiken (och ja, kärt barn har många namn, därav den avvikande titeln).

 

James Horner – Aliens – The Deluxe Edition

Om jag bara fått välja en Cameron-film till den här listan skulle det blivit den första Terminator och Brad Fiedels insatser. Tyvärr finns bara uppföljarens musik på Spotify, varför det får bli ett annat Cameron-verk istället – den bästa actionfilmen någonsin.

 

Jake Zavracky & The Gowanus Mass Choir – Cease to Exist

Det sista albumet på den här listan tillhör inte någon film, men hade lika gärna kunnat göra det. Med kopplingar till Charles Manson, atmosfäriska partier blandade med Goblins jazzighet och tunga riff i stil med Black Sabbath är det här soundtracket till den bästa sjuttiotalsfilmen som aldrig har gjorts. Just därför måste ni lyssna på det.

Listan är sammanställd av gästskribent Alexander Karlsson.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.