Sorcery

Move var Sonys svar på Nintendo och deras Wii, ett försök att casha in på hypen som hade bildads kring Nintendos konsol. Men efter releasen i september 2010 har det minst sagt gått trögt för Move och antalet titlar som utnyttjar tillbehöret är minimalt. Sorcery visades redan på E3 2010 men det kom att dröja till 2012 innan spelet kom ut. Synd, för detta hade kunnat vara en perfekt releasetitel.

Du tar dig an rollen som Finn, en ung trollkarls lärling som spenderar större delen av sin tid med att städa men drömmer om att bli en stor mäktig trollkarl. Vid sin sida har han den talande katten Erline, som spenderar större delen av sin tid att påpeka hur lat och dålig Finn är. En dag råkar Finn förstöra en viktig trolldryck och beger sig iväg för att ordna nya ingredienser. Detta blir starten på ett större äventyr än han hade kunnat ana där hela kungarike snart hänger på hans axlar och hans förmåga att använda magi.

Tanken är mycket god, du använder din Move-kontroll som trollstav. Välj formel genom att snurra den åt olika håll och använd sedan dessa genom att ”kasta” dem med kontrollen. Något som faktiskt fungerar grymt bra, även om det hade varit skönt att ha lite mer kontroll på var saker och ting hamnar. Det är inte alltid som kameran klarar av att se om du sikta högt eller lågt och det kan bli en hel del frustration när din eldboll träffar en stenvägg istället för personen som står uppe på den. Det är klart att man kan tänka sig att det är ett medvetet val då magi kan vara klurigt att kontrollera.

En annan sak som stör mig är att det inte alltid är tydlig vad man skall göra och hur. Det gör att det går onödig tid att lista ut vad som krävs för att komma vidare. Ett par gånger fick jag starta om från senaste checkpoint för jag missade någon trigger och ett monster eller liknande kom inte så jag kunde inte komma vidare. Slarvigt programmering. Samtidigt finns det mycket att tycka om i spelet, det går att göra sköna kombinationer av olika besvärjelser och genom att vrida handleden kan du kasta runt olika objekt. Ett mycket trevligt sätt att ta ut monster som står och campar bakom någon pelare. Du kan även skapa virvelvindar och sedan skicka blixtar in i dem så de studsar överallt eller eld. En annan sak du kan göra är frysa en person till ett isblock och sedan förstöra det med en blixt. Uppfinningsrikedomen i spelet är stor och det går att prova sig fram till många olika kombinationer. En annan sak du kan göra är att blanda brygder som ger dig olika bonusar. Under spelet gång kan du plocka örter och hitta andra komponenter som du kan röra ihop till brygder. Du vet dock inte vilka saker som gör vad, så att blanda ihop något är alltid en ny upptäckt och trevlig överraskning.

Fienderna blir också gradvis större och svårare och kräver olika kombinationer för att besegras. Efter ett tag är du tillräckligt kraftfull för att vräka de vanligaste monstren till höger och vänster, men när en boss kommer krävs det att du är uppmärksam och använder rätt besvärjelser vid rätt tidpunkt. Sent i spelet kan det vara rätt så hektiskt under strider där du försöker hitta få fram rätt besvärjelse samtidigt som du undviker flera attacker samtidigt.

Det finns en hel del saker som är bra med Sorcery men helhetsbetyget blir ändå bara en trea. Spelet går relativt snabbt att spela och det finns ingen större anledning att gå tillbaka och spela om det igen. Och även om jag har kul under stunden jag spelar det och detta faktiskt är det spel som utnyttjar Move på bästa sätt har jag svårt att se hur någon skulle kunna betala fullpris för detta. Men när det går ner i pris rekommenderar jag dig att köpa det.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.