Snowpiercer

Snowpiercer utspelar sig i en mörk dystopisk framtid där hela jorden har frusit till is genom ett misslyckat försök till att motverka den globala uppvärmningen. Sedan 2014 har jordens få överlevande människorna varit på tåget Snowpiercer som behöver vara i ständig rörelse för att hålla igång tågets evighetsmotor. På tåget finns ett klass-system där det lägsta kastet bor längst bak och eliten längst fram i tåget. Människorna där bak är trötta på förtrycket framifrån och det krävs inte mycket för att bägaren skall rinna över… 

sp1

2006 släpptes sydkoreanska monsterfilmen The Host och arbetade sig runt jordklotet. Regissören Bong Joon-ho vann priser för filmen i stora delar av Asien samt flera internationella priser. Med The Host etablerade Bong Joon-ho sitt namn på den internationella filmmarknaden. Succén följdes upp av dramafilmen Mother som även den vann inhemska och internationella priser. Förra året färdigställde regissören sin första engelskspråkiga film och den satte nytt inkomstrekord för en inhemsk film i Sydkorea. Filmen var Snowpiercer, en mörk dystopisk science fiction-film fylld av action och drama. Trots regissörens tidigare succéer fick vi tyvärr aldrig möjligheten att se filmen på svenska biografer.

När Bong spelade in The Host i Seoul passade han på att besöka sin favorit serietidningsbutik i staden. Där hittade han den franska grafiska novellen Le Transperceneige (Snowpiercer) och läste klart den på stående fot. Bong fascinerades av novellseriens idéer och presenterade den direkt för sin vän Park Chan-Wook (som också är regissör). Regissörsparet införskaffade snabbt rättigheterna till novellserien och Park Chan-wook blev medproducent till filmen. Mars 2012 påbörjades produktionen av filmen i Österrike och fullföljdes senare till större delen i Tjeckien. I Början av 2013 färdigställdes filmens efterarbete i Sydkorea och i dagarna kom filmen ut på DVD och Blu-ray här i Sverige.

sp3

När filmen börjar har tåget rullat i 17 år och det lägsta kastet i tåget Snowpiercer är mer än trötta på de dåliga livsförhållanden längst bak. Revolutionen närmar sig och Curtis (Chris Evans – Captain America: The Winter Soldier) är mannen att leda den. Evans spelar sin roll effektivt och säkert men utan utveckla den stereotypiska ”motvilliga ledargestalten”. Följt av sin vän Edgar (Jamie Bell – Nymphomaniac) samlar de på sig de material de behöver och inväntar rätt tillfälle för att starta ett uppror mot eliten i främre delen av tåget. Brittiska skådespelaren John Hurt (Tinker Tailor Soldier Spy) spelar Curtis fadersgestalt Gilliam som försöker få honom att inse att det är han som skall leda dem i den framväxande konflikten med den fascistiska eliten längst fram. När bägaren väl rinner över påbörjas den långa resan till tågets främre delar där evighetsmotorn finns. Under resans gång möter vi på flera underhållande och intressanta karaktärer. Starkast av dem är Mason, en kvinnlig fascistledare spelad av Tilda Swinton (The Grand Budapest Hotel). En hysterisk karaktär som är lika övertygad om sitt eget höga värde såväl som det lägsta kastets icke existerande sådana. Längre fram i tåget springer Curtis, Edgar och revolutionärerna på missbrukaren Namgoong Minsu (Song Kang-ho) och hans dotter Yona (Go Ah-sung) som kommer att spela en stor roll för deras möjligheter att ta sig framåt. Både Song Kang-ho och Go Ah-sung har medverkat i Bong Joon-hos tidigare film The Host och de spelar sina roller trovärdigt. Genom deras blotta närvaro tydliggörs det att filmen faktiskt är Sydkoreansk. De båda skådespelarnas koreanska översätts på ett intelligent sätt för de engelsktalande karaktärerna och språkbarriären glöms snabbt bort.

Filmens styrka ligger i tågets mörka klaustrofobiska miljöer, de starka kontrasterna mellan de olika sektionerna på tåget och den ljusa snötäckta världen de rullar fram genom. Filmens åskådare reser framåt med samma ovisshet som våra revolutionärer och hemskheterna radas upp efter varandra i en rasande takt. I mitt tycke fungerar science-fiction bäst när regissören inte försöker förklara allting eller försöker ge en alltför realistiskt framtidsbild. Om du inte vet hur något fungerar är det också svårare att ifrågasätta varför det fungerar. Bong Joon-ho gör helt rätt när han tar en helt flippad idé och kör på den utan att riktigt förklara hur allting fungerar eller varför det är så. Tack vare detta tillvägagångssätt blir varje ny vagn på tåget en ny upplevelse där allting är möjligt. Den starkaste skådespelarinsatsen står Tilda Swinton för i sin roll som den absurda fascistledaren Mason. Filmens action är skapad inom ramen för tågets klaustrofobiska miljöer. Det blir trångt, skoningslöst och rått. Miljöerna förstärks effektivt av tåget eviga gungande och ljudet av det ständigt tuffande lokomotivet.

sp2

Specialeffekterna är en av filmens svagare bitar men de håller sig inom ramen för vad som är acceptabelt för att vi som åskådare skall tro på berättelsen och världen som Bong Joon-ho förmedlar. Utöver Tilda Swintons skådespelarinsats är filmen fylld av platta karaktärer som nästan inte har någon karaktärsutveckling alls. Chris Evans motvilliga ledargestalt har vi sett förr, likaså den utveckling han genomgår för att bli den personen alla vill att han skall vara. John Hurt och Jamie Bell är så pass bra skådespelare att de förmedlar sina karaktärer på ett tillfredsställande sätt trots bristen av material att arbeta med.

Att SF inte visade denna film på bio är för mig ett mysterium. Svenska biopubliken gick miste om möjligheten att se denna välsvarvade science fiction-rulle i en ordentlig biosalong. Trots upprepade frågor om när filmen skulle gå upp bio så svarade SF på sin Facebook-sida att det inte fanns några planer på att visa den. Att Bong Joon-ho dessutom har flera succéer på sitt cv gör det ännu svårare att förstå varför denna film inte fick chansen på bio här i Sverige. Trots sina ovannämnda brister är det en film väl värd att se, miljöerna och det spännande manuset skapar en unik upplevelse för alla som väljer att hoppa på tåget. Trots en längd på 126 minuter känns filmen inte särskilt lång och likt tåget den utspelar sig på så står storyn aldrig stilla. I vår betygsskala förtjänar Snowpiercer 3 1/2. För ett starkare betyg hade det krävts starkare karaktärsutveckling och snäppet vassare specialeffekter.

 

Snowpiercer utspelar sig i en mörk dystopisk framtid där hela jorden har frusit till is genom ett misslyckat försök till att motverka den globala uppvärmningen. Sedan 2014 har jordens få överlevande människorna varit på tåget Snowpiercer som behöver vara i ständig rörelse för att hålla igång tågets evighetsmotor. På tåget finns ett klass-system där det lägsta kastet bor längst bak och eliten längst fram i tåget. Människorna där bak är trötta på förtrycket framifrån och det krävs inte mycket för att bägaren skall rinna över…  2006 släpptes sydkoreanska monsterfilmen The Host och arbetade sig runt jordklotet. Regissören Bong Joon-ho vann priser för…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

One comment

  1. Jag trodde att det här skulle vara en helt vanlig actionfilm i mängden eftersom den inte har fått så mycket marknadsföring eller uppmärksamhet. Men den överraskade mig positivt och känns lite smått unik på sitt sätt.
    Jag tycker som dig att Tilda Swinton är helt outstanding i sin roll, och jag skrattade mycket åt hennes karaktär som är helt psycho. Gillar också den klaustrofobiska stämning som infinner sig speciellt vid ett tillfälle.
    Så 3,5 fenixar förtjänar den definitivt, kanske även 4, har inte bestämt mig än. Men jag lär se om den inom snar framtid. Förstår inte heller varför den inte gick på bio, när det visas så mycket annan skit där som folk inte tittar på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.