Sniper Elite 4

Så var det dags för det fjärde spelet i Sniper Elite-serien. Sakta men säkert har Rebellion lärt sig vad spelarna vill ha och levererat ett bättre spel än förra gången. Är det så med Sniper Elite 4 också?

Sniper Elite 3 var ett stort steg framåt jämfört med Sniper Elite V2 men det var ändå inget spel som generade ett högt betyg. Anledning var bristande bandesign och buggar. Men Rebellion har varit duktiga att ta till sig vad spelarna vill ha och levererat ytterligare ett stabilt spel i serie som är bättre än det förra på i princip alla punkter. Denna gång beger vi oss till Italien och Operation Husky där de allierade invaderade Sicilien. Även denna gång spelar du Karl Fairburne OSS-agent och krypskytt. Själva historien är väldigt banal och glöms fort bort. Finns det ett problem med Sniper Elite är det att man bryr sig verkligen inte om någon av karaktärerna. Alla är karikatyrer och bara därför att ta dig vidare till nästa slagfält.

Men väl ute på dessa banor så är Sniper Elite 4 en härlig upplevelse. Banor är betydligt större och öppnare än tidigare spel. Vissa banor är tre fyra gånger större än banorna i detta förra spelet. Och lika viktigt är att de ger dig som spelare också större frihet. Du kan nu välja hur du vill attackera varje uppdrag, vilka sidouppdrag du vill genomföra och på vilket sätt. För även om spelet heter Sniper Elite så ger det dig en ovanligt stor frihet i hur du hanterar varje bana. I vissa fall så smög jag runt och försåtminerade stora delar av terrängen innan jag lockade fienden till mig. Andra fall låg jag lång borta och tog ut mina fiender en och en. Och i vissa fall drog jag fram maskingeväret istället och mejade ner fienden. Det fina är att inget sätt är fel. Det fanns gott om tillfällen då jag gjorde ett misstag men istället snabbt kunde anpassa mig till en mindre subtil taktik eller göra en smart reträtt för att attackera målet från ett annat håll.

För alla fördelar som Sniper Elite 4 finns det fortfarande oborstade delar av spelet. Den artificiella intelligensen lämnar en del att önska, som är vanligt i denna typ av spel. Det är lite för enkelt att manipulera fienden ibland för att uppnå rätt resultat. Jag rekommenderar därför alla som spelar att börja på hard, där är fienden mer aggressiv och det är svårare att sikta vilket faktiskt leder till en bättre spelupplevelse. Sedan har vi problemet med buggar, flera gånger fastnade fiendesoldater på ett ställe eller stod och sprang in i en vägg för att sedan magiskt dyka upp på andra sidan. Jag antar att när man gör ett så pass stort sandlådespel med de resurser som Rebellion har så uppstår problem som dessa. Men är du allergisk mot spelbuggar är Sniper Elite 4 inte ett spel för dig.

För den som vill spela med andra så erbjuder Sniper Elite 4 flera alternativ. Det roligaste är att spela kampanjen tillsammans med en vän i co-op. Det är väldigt underhållande att koordinera sina attacker med en annan spelare och se det kaos som kan utspela sig när man slår till mot den inte ont anande fienden. Sedan finns det ett läge som liknar horde mode där man skall försvara en punkt mot vågor av fiender. Först var jag skeptisk till detta men det visar att Rebellion gjort ett bra att jobb att få till ett läge som både erbjuder en utmaning och samtidigt ger oss spelare gott om möjligheter att utnyttja Sniper Elite 4 styrkor. Sist har vi ett traditionellt multiplayer som inte var särskilt intressant.

Det blir aldrig tråkigt att smyga runt, hitta det perfekta skottet, ta ett djupt andetag och sedan se kulan fara fram i slowmotion och träffa fienden. Framförallt med Rebellions numera patenterade röntgenkamera. Det kommer alltid vara den stora styrkan i Sniper Elite. Men med Sniper Elite 4 har man tagit ett stort steg framåt att vara något mer och ett spel som faktiskt fungerar på det stora hela och där det positiva överväger det negativa.

Så var det dags för det fjärde spelet i Sniper Elite-serien. Sakta men säkert har Rebellion lärt sig vad spelarna vill ha och levererat ett bättre spel än förra gången. Är det så med Sniper Elite 4 också? Sniper Elite 3 var ett stort steg framåt jämfört med Sniper Elite V2 men det var ändå inget spel som generade ett högt betyg. Anledning var bristande bandesign och buggar. Men Rebellion har varit duktiga att ta till sig vad spelarna vill ha och levererat ytterligare ett stabilt spel i serie som är bättre än det förra på i princip alla punkter.…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.