Snabba Cash II

Snabba Cash var en ganska bra bok som blev en ganska bra film. När man skulle göra film nummer två valde man att inte filmatisera Jens Lapidus andra bok Aldrig fucka upp, då den har andra huvudkaraktärer än i den första boken. Jag har inte läst Aldrig fucka upp men om jag förstått det rätt har man till Snabba Cash II i alla fall använt mycket av berättelsen om Mahmoud (Fares Fares), som var en sidokaraktär i Snabba Cash.

När Camilla Blixt såg filmen på bio skrev hon så bra om handlingen att jag hänvisar till hennes recension gällande den.

Det jag gillar bäst med Snabba Cash II är att det just är en Snabba Cash II. Att avsluta en titel med 2 brukar vanligtvis peka på en ganska rak uppföljare och så även här. Jag säger inte att en filmatisering av Aldrig fucka upp hade varit sämre, då jag som sagt inte läst den, men jag gillar generellt uppföljare som heter något med 2 mer. En annan bra sak är att filmen inte har något behov av att toppa Snabba Cash. Då man i USA nästan bara gör uppföljare till succéer får man i regel alltid en högre budget till uppföljaren och då förväntar sig producenterna ”större”. Det är klart att Snabba Cash var en succé med drygt 620 000 biobesökare, men om jag inte missminner mig finansierades Snabba Cash II och trilogins slut Snabba Cash III – Livet Deluxe (biopremiär hösten 2013) med Blu-ray/DVD-intäkterna från den första filmenSnabba Cash II är en smart kommersiell produkt som fungerar som en bro mellan Snabba Cash och den sista boken Livet Deluxe, byggd inte av stål utan av utvalda kapitel i Aldrig fucka upp tillsammans med nytt material. Babak Najafis film gör exakt samma saker som den första filmen gjorde bra och låter bli att göra för mycket dumheter.

Skådespelarmässigt tycker jag Matias Varela som spelar Jorge är mest värd att nämnas. Det är framför allt i filmens överlägset bästa scen, en väldigt intensiv uppgörelse i ett restaurangkök, som han bara ÄR Jorge i den situationen. Det finns inget i hans agerande som säger att det bara är på film, utan han står för de senaste årens bästa skildring av att befinna i stor risk för sitt och sin väns liv. Utvandrarna Joel Kinnaman och Fares Fares är också genomgående riktigt bra. Deras största stunder är när J.W. konfronterar Nippe på restaurangen och när Mahmoud har en ”gann”, för att använda Lapidus-språk, i munnen. Den scenen tycker jag annars är lite för mycket och känns mer amerikansk maffiafilm än Stockholms undre värld (om du har erfarenhet som säger annorlunda behöver du inte kontakta mig). Fotot går i linje med Daniel Espinosas film men lider inte lika mycket av Babylonsjukan, med andra ord använder den flashiga filter och handkamera lite mindre, och det är inte mig emot.

Snabba Cash II är en helt okej film. Ser du mycket svensk kriminalfilm kan du säkert lägga till en fenix eller två på mitt betyg, för att få följa den andra sidan efter alla timmar på polisstationer känns som trevlig omväxling. Dessvärre är Nordisk Films DVD inte godkänd. Jag har nästan vant mig vid att de inte inkluderar extramaterial på utländska filmer, men att inte producera och inkludera något material alls till en svensk storfilm är uselt!

Snabba Cash var en ganska bra bok som blev en ganska bra film. När man skulle göra film nummer två valde man att inte filmatisera Jens Lapidus andra bok Aldrig fucka upp, då den har andra huvudkaraktärer än i den första boken. Jag har inte läst Aldrig fucka upp men om jag förstått det rätt har man till Snabba Cash II i alla fall använt mycket av berättelsen om Mahmoud (Fares Fares), som var en sidokaraktär i Snabba Cash. När Camilla Blixt såg filmen på bio skrev hon så bra om handlingen att jag hänvisar till hennes recension gällande den. Det jag gillar bäst med Snabba Cash II är att det…

Review Overview

Betyg

50

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

2 comments

  1. Well said!

  2. Tack Mikael! Kul att din kommentar fått 3/5 i betyg också! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.