Småstadsliv – En Succé

1909380_1407192049552208_1370310925346468162_o

Från showen Stånk-Tommys 50 års fest. Jägaren Örjan och skådespelerskan Linda Sandell

Christer Johansson heter mannen som gick från krögare till regissör. Han och parhästen Christian Wallin arbetade tillsammans på en krog i Bollnäs, Hälsingland. Där skämtades det friskt bland matos och frityrolja. Humorn har alltid hållit Christer varmt om hjärtat och det började tidigt med en rad sketcher tillsammans med gamla kompisar, men Småstadsliv föddes i samband med en rad hockeyfilmer som han gjorde till hockeyns säsongsavslutningar där han verkade som lagets buse. Där fick han möjlighet att skapa många av de figurer som idag är Småstadsliv. Så där började det. I ett svettigt kök i en liten stad i Hälsingland.

Sedan starten har Småstadsliv-gänget släppt 5 filmer, gjort flertalet liveshower med utsålda hus från Kiruna i norr till Stockholm i söder, radioprogram och privata tillställningar med allt från julklappsutdelning till bröllop och företagsevenemang. Det Christer tycker bäst om är filmerna. Processen från en tanke och idé, genom manusskrivandet och ut i fält med en ensemble skådespelare och filmteam. Första filmen är en dokumentär där alla karaktärer presenteras, medans efterföljande filmer bli mer som riktiga spelfilmer med en röd tråd genom för samtliga karaktärer.

DSC_6262

Skådespelerskan Mikaela Sköld i en scen från Småstadsliv – The Movie

Vi får bland annat stifta bekantskap med den galna bilmekanikern Stånk-Tommy, som egentligen inte kan ett dugg om bilar och hatar dragspel. Stånk-Tommy är en av de populäraste karaktärerna enligt fansen och är den enda karaktären hittills som fått en egen live-show. Ett arbete som flöt på riktigt bra fram till sista minuten. En vecka innan premiären möter Christers kollega och parhäst Christian den berömda väggen. Han blir tvungen att hoppa av. Där stod Christer med ett färdigskrivet manus och med 17 städer inbokade, bland annat skulle vår huvudstad få sitt första besök av det galna gänget. Som tur var så hade han två mycket starka kvinnor bakom sig, Sofie Aspelin och Linda Sandell. Vid sin sida hade han även sin vän Hans Berg, som varit med sedan starten. Tillsammans lyckades de bygga om hela showen. Efter utsålda hus från Lycksele i norr till Stockholm i söder med stående ovationer kunde Christer och resten av ensemblen andas ut. Succén var ett faktum, trots det oväntade som inträffade endast en vecka innan premiären.

Jägaren Örjan är en annan karaktär vi får träffa. Han gillar rivigt kaffe och avskyr varg. Något han får fängelsestraff för efter att ha försökt skjuta vargar på Järvzoo. Några andra populära figurer är städtanterna Johanna och Agneta som helst pratar en massa strunt än att städa. Christers favoritkaraktärer är de gamla pensionärerna Leif och Sölve som hjälper till med diverse event i trakten. De är lätt att improvisera fram dialoger emellan. Och improvisation är något som Småstadsliv gänget gärna använder sig utav. Den ena showen är inte den andre lik. Idéer till karaktärerna hittar Christer i den lilla by där han bor, på Ica, på banken och vid bensinstationen. Många karaktärer är baserade på människor han stött på i sina dar.

DSC_6357

Under inspelningen av Småstadsliv- The Movie. F.v. Peter ”Rox” Eriksson, Maggie Moberg, Jakob Stadell, Christer Johansson och Chelsie Dickson.

I sina filmer har han lyckats få med ett och ett annat känt ansikte. Bland annat musikalstjärnan Nina Söderquist, Sasha Mesic (Sen Kväll Med Luuk) och Erica Braun (Stockholm Boogie). Och sommaren 2014 skapades en ny film, Småstadsliv- The Movie. Där har gänget fått förstärkning av Maggie Moberg, Chelsie Dickson (Svensson Svensson) och en annan stor musikalstjärna, Jakob Stadell. Filmen har preimär den 28 Februari i Gävle. Utöver det arbetar Christer nu med en webbserie som ska sändas på Youtube någon gång framöver.

Har ni mot förmodan missat detta hälsingefenomen så finner ni deras Youtube-kanal här. Där lägger de upp trailers, scener och annat skoj och så småningom den nya storsatsningen ”Vi som blev kvar”, där vi kommer få träffa både gamla och nya karaktärer.

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.