Smashed

Smashed är ett lågbudget-drama om alkoholism och vägen till ett nyktert liv, med en del väldigt bra skådespelare. Tyvärr ges de inte någon riktigt utmaning av filmens manus.

smashed-01

Lågstadielärarinnan Kate (Mary Elizabeth Winstead) har en osund relation till alkohol, en egenskap som hon även delar med sin make Charlie. Att umgås utan alkohol är oavsett veckodag inte ett tänkbart alternativ, även om det innebär att Kate undervisar sina elever med en rejäl baksmälla. En obetänksam lögn i ett kritiskt ögonblick, och det faktum att en kollega råkar se henne dricka ur en fickplunta på skolans parkering, gör att Kate så sakta börjar omvärdera sin relation till alkohol. Hon börjar även se med nya ögon på sitt äktenskap med Charlie (Aaron Paul, som bland annat varit med i tv-serierna Breaking Bad och Big Love).

smashed-02

Filmens regissör, James Ponsoldt, beskriver i extramaterialet filmen som en komedi, men så väldigt roligt blir det sällan. Mot slutet av filmen får jag alltmer en känsla av att jag ser en pedagogisk informationsfilm om hur det fungerar att gå med i Anonyma Alkoholister. Smashed känns realistisk, trovärdig och välgjord, men handlingen bjuder inte på några större överraskningar utan lunkar på i en förväntad riktning. Även om filmen bara är knappt 80 minuter lång, så hinner den bli lite långtråkig.

smashed-03

Flera riktigt bra skådespelare dyker upp i filmen, men utnyttjas inte till speciellt mycket. Detta gäller t.ex. skådespelerskan Octavia Spencer, Oscarsvinnare för bästa biroll i filmen Niceville. Här spelar hon Kates AA-sponsor Jenny, en roll som inte ger henne mycket att bita i. Skådespelerskan Mary Kay Place, som även hon varit med i tv-serien Big Love, spelar Kates mamma Rochelle. Relationen mellan mor och dotter är inledningsvis intressant, och jag trodde att den skulle utforskas mer, men filmen skrapar bara en aning på ytan.

smashed-04

Filmens räddning heter Mary Elizabeth Winstead, som bland annat synts i filmerna Scott Pilgrim vs. the World och Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Bortsett från någon enstaka scen är hon med i hela filmen, och hon är fantastiskt bra i huvudrollen. Inte minst spelar hon berusad på ett väldigt övertygande vis, vilket är underhållande att se. (Kates och Charlies berusade cykelturer kan vara filmens höjdpunkter.) Trots hennes insats är det svårt för mig att rekommendera någon att se Smashed, såvida man inte tycker att ämnet kamp mot alkoholism är väldigt intressant.

 

About Daniel Björnberger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.