Smallfoot

Smallfoot är den omvända historien om Bigfoot: istället för att se människors skakiga hemmafilmer av vad som kan vara, men förmodligen inte är, Bigfoot kastas vi in i Yeti-varelsernas egna, animerade värld. Tillsammans arbetar och lever Yetis på toppen av ett snötäckt berg som balanserar på en grupp moln över ett stort ingenting – det är i alla fall vad de får lära sig om sin historia. Då vänds plötsligt hela deras världsbild upp och ner när Yetin Migo får syn på en livs levande Smallfoot! Mött av misstro i byn beger han sig ut på ett äventyr för att en gång för alla få svar på vad som egentligen finns nedanför molnen och om existensen av Smallfoot är en myt eller inte

Bild: Warner Bros Pictures

I Smallfoot följer vi Migo vars far har det ärofyllda uppdraget att varje morgon väcka den stora snigeln i himlen som ger världen ljus (med andra ord, solen), ett uppdrag Migo snart ska få ta över. I det lilla bergssamhället lever Yetis nöjda över versionen av historien som den vise Stenbäraren förmedlar från stenarna och när Migo ser en äkta Smallfoot, alltså en människa, möter hans sanning motstånd och han blir utstött ur gemenskapen. För att bevisa sin oskuld beger tar han hjälp av sina nyfunna vänner Yeti-rebellerna Meechie, Dorgle, Gwangi och Kolka som hjälper Migo att ta sig nerför berget till vad som visar sig vara en värld ingen av de hade kunnat ana existerar. Nedanför berget huserar bland annat den ambitiöse reportern Percy, vars ambition är att filma en Yeti – till vilket pris som helst och vilka etiska koder det än går emot. På jakt efter sina egna sanningar knyts deras öden ihop och leder dem ut på en resa som förändrar såväl människa som Yeti.

Bild: Warnet Bros Pictures

Till en början känns Smallfoot som en alternativ fortsättning av Frozen med Monsters Inc. vinkling: vi möts av snöklädda landskap, jättelika pälsbärande huvudpersoner med hjältekomplex och känslosamma musikalnummer. Att det precis nämnda är det enda historierna har gemensamt märks dock fort: där Frozen behövde grandios sång för att lyfta en annars klassisk historia har Smallfoot redan från början satt flaggan på ny mark på liknande sätt som Monsters Inc. gjorde för 17 år sedan. Att vrida på en myt och låta tittaren se det ur, i detta fall, de s.k Yeti-varelsernas perspektiv är inte bara underhållande utan smart. Det lämnar utrymme till att ta upp ämnen som fördomar och kulturskillnader på sätt som är lärorikt men aldrig för tungt för ett barns sinne.

Vinklingen i perspektiv förhöjer dessutom humorn: när Yetis ser människor kan vi relatera till vårt egna beteende och hur konstiga varelser vi själva faktiskt är i många situationer.

Bild: Warner Bros Pictures

Animeringen är mer än välgjord, karaktärerna (vilket även gäller skådespelarna som gör rösterna) är ett härligt mångfald och även om Smallfoot inte har en låt som sätter sig i huvudet likt ”Let it go” så fungerar musiken mycket bra i att driva historien framåt och visar sig i sitt esse under Stenbäraren’s (röst av hip hop-artisten Common) informativa rapp om Yeti-historia.
Smallfoot gör flera aktuella återkopplingar till dagens samhälle och berör såväl sociala medier och fake news som historia och moraliska frågor. Vem visste att en animerad film om stora, lurviga varelser som utspelar sig i ett magiskt snölandskap kan vara så full av underliggande kunskap om vårt nutida samhälle?

Det är sällan en film riktad till yngre publik är lika underhållande för de äldre men Smallfoot är ett bra exempel på detta. Med välplacerad vuxenhumor i dialogerna finner jag mig själv skratta till flera gånger även om resterande komik är väldigt typiskt inriktad på barn. Migo är på gränsen till frustrerande naiv och klumpig ibland men det jag finner överdrivet får förmodligen barn att kikna av skratt.

Bild: Warner Bros Pictures

Smallfoot är en film med två nivåer; en lättläst med fokus på humor för de yngre och en djupare med många direkta pekfingrar till dagens samhälle för de äldre, men lika stor dos underhållning i de båda. Jag kan bara önska att det hade funnits animerade filmer med en så här stark samhällskoppling när jag var barn.

Smallfoot finns att se på bio i Sverige fr.o.m 28 september med både svenskt och engelskt tal. 

Smallfoot är den omvända historien om Bigfoot: istället för att se människors skakiga hemmafilmer av vad som kan vara, men förmodligen inte är, Bigfoot kastas vi in i Yeti-varelsernas egna, animerade värld. Tillsammans arbetar och lever Yetis på toppen av ett snötäckt berg som balanserar på en grupp moln över ett stort ingenting - det är i alla fall vad de får lära sig om sin historia. Då vänds plötsligt hela deras världsbild upp och ner när Yetin Migo får syn på en livs levande Smallfoot! Mött av misstro i byn beger han sig ut på ett äventyr för att en gång…

Review Overview

Betyg

80

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.