Sleeping Dogs

Om du gillar filmer som City on Fire, Infernal Affairs och Protége är detta spelet för dig. För er andra måste ni ställa er frågan hur gärna ni vill spela ytterligare en GTA-klon.

Detektiv Wei Shen återvänder till Hong Kong efter flera år Los Angeles. Som en person som växt upp i staden men sedan varit borta flera år är han den perfekta kandidaten för att infiltrera triaden. I början av spelet träffar han sin gamle polare Jackie Ma som erbjuder honom att plats i samma gäng som han själv är medlem i. Shen får träffa ledaren Winston Chu och tvingas göra ett antal uppdrag för att visa sin lojalitet. Väl inne i gänget måste han gå en hårfin balansgång mellan att ha kvar sin lojalitet inom gruppen och utföra sitt jobb som infiltratör.

Ni kan nog historien vid det här laget, spelet var från början True Crime: Hong Kong men Activision valde att lägga ner spelet 2011 när det blev ytterligare försenat och överskred budget. 6 månader senare plockade Square Enix upp spelet, döpte om det till Sleeping Dogs och i augusti 2012 kom det ut.

Sleeping Dogs är bäst när man ser det som summan av sina delar, precis som det var med GTA IV. Tittar du för mycket på en enskild del av spelet kommer du se fel och brister men sett till helheten är Sleeping Dogs en av de mest intressanta titlarna där ute under hösten. I början känns Sleeping Dogs inte alls som ett sandlådespel, du blir hårt hållen i handen när spelet leder dig igenom början av historien och förklarar hur all mekanik fungerar. Men efter en dryg timme blir du frisläppt och spelet öppnar sig betydligt mer. Spelet ger dig oftast flera val vad du vill göra härnäst, dels finns det huvudhistorien där infiltrerar triaden allt djupare, sedan kan du göra enskilda uppdrag där du hjälper polisen med olika uppdrag, du kan även ta dig an olika uppdrag som höjer ditt anseende (kallad ”face” i spelet), sist finns det en massa småuppdrag utspridda över hela staden. Dessa kan vara alltifrån att drogräder, gatulopp till slagsmålsklubbar. Hela staden är öppen för spelaren redan från början så du kan bara glida runt och njuta av den elektroniska versionen av Hong Kong om du vill. Så när det kommer till uppdrag kommer Sleeping Dogs hålla dig sysselsatt en lång tid.

Vad det gäller själva huvudhistorien är den kanske spelets svagaste del. En ovanligt stel och tråkig historia som redan från början är uppenbar för de flesta. Problemet här är att allt är så kliché att den aldrig riktigt griper tag i mig. Här hade man kunnat göra ett betydligt bättre jobb och skapa en mer intressant och spännande historia som mer utmanade spelaren. Nu fyller den sin funktion och driver spelet vidare men det blir inte så mycket mer. Synd för det fanns potential. Jag uppskattar försöket att göra något bortom GTA IV och Saints Row: The Third och försöka skapa en komplex person i Wei Shen, men när historien följer varenda undercover cop-film de sista 30 år blir det aldrig så originellt och nyskapande som United Front Games hade önskat.

Ett stort problem som oftast inträder i spel är när historien och spelmekaniken krockar. I detta spel finns det ett klockrent exempel, ett av fallen du tar dig an är en seriemördare som härjar i Hong Kong, personen har dödat sju personer och det är viktigt att få fast honom. Men som spelare kan du ha ihjäl hur många som helst i princip utan att det händer något. Historien krockar med spelmekaniken och du blir påmind om att det bara är ett spel. Sleeping Dogs försöker lösa detta på ett smart sätt, om du gör något som bryter mot lagen under uppdrag får du minuspoäng, minuspoäng som gör att du får mindre erfarenhetspoäng när uppdraget är slut. Smart val då speldjävulen i de flesta kommer att slå till och man kommer vara extra noggrann under uppdragen för att inte tappa erfarenhetspoäng. Erfarenhetspoängen är uppdelad på både polis och triad. Bryt inte mot lagen och du får mycket polispoäng, ta du dina motståndare på de mest hänsynslösa sätt och du får mer triadpoäng. Det gäller att hitta en balans som ger dig max av båda. Erfarenhetspoängen kan du sedan byta mot olika färdigheter.

Stridsystemet kanske är det mest intressanta i spelet. Det lånar väldigt mycket av Batman: Arkham Asylum men med sin egen touch. Förutom snabba attacker, hårda attacker, blockering och counters kan du även göra vad spelet kallar environmental attacks. Grip tag i en motståndare och du ser hur olika objekt lyser. Nu kan du släppa honom dit och göra en förödande attack som slår ut din motståndare. Oavsett om det är att köra in hans huvud i högtalare, sparka in honom i telefonkiosk och spöa honom med telefonen eller slänga in honom i en fläkt är resultaten alltid lika underhållande. Samtidigt är stridsystemet mer komplext än du först anar och när du lärt dig ett antal nya attacker (som låses upp genom att hitta statyer och ta dem tillbaka till din dojo) kan du på ett mycket belönande sätt spöa stora mängder med fiender. När det kommer till skjutvapen är det uppenbart att United Front Games har sneglat mycket på John Woo när man gjorde spelet. Genom att hoppa över saker kan du sakta ner tiden och på så sätt få mycket bra kontroll på vad och var du skjuter. Det tillsammans med miljöer skapar scener som många Hong Kong-regissörer skulle vara stolta över.

Att köra bil är också underhållande och enkelt. Det är arkadracing med bredsladd och fungerar alldeles utmärkt i ett spel som detta. Att skjuta när man kör bil är också riktigt enkelt och framförallt tillfredsställande. Allt går ner i slowmotion och bilar flippar över när du skjuter sönder däcken på dem. När Sleeping Dogs är som bäst är när du får en känsla av att du är med i en riktigt actionrökare. För att ytterligare förstärka känsla av Hong Kong film har man imponerade ensemble av skådespelare som gör rösterna. Will Yun Lee, Tom Wilkinson, Edison Chen, James Hong, Emma Stone och Lucy Liu.

Sleeping Dogs är på inget sätt en framtida spelklassiker men det är ett solid bra spel som kommer ge dig många timmars underhållning och ett av de bättre sandlådespelen som kommit under denna generation.

Om du gillar filmer som City on Fire, Infernal Affairs och Protége är detta spelet för dig. För er andra måste ni ställa er frågan hur gärna ni vill spela ytterligare en GTA-klon. Detektiv Wei Shen återvänder till Hong Kong efter flera år Los Angeles. Som en person som växt upp i staden men sedan varit borta flera år är han den perfekta kandidaten för att infiltrera triaden. I början av spelet träffar han sin gamle polare Jackie Ma som erbjuder honom att plats i samma gäng som han själv är medlem i. Shen får träffa ledaren Winston Chu och tvingas…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.