Skylanders Swap Force

Håll hårt i plånboken alla föräldrar, ett nytt Skylanders-spel har anlänt!

Det råder inget tvivel om att Activision träffade en riktig guldådra när de lanserade Skylanders Spyro’s Adventure. Spelet slog ned som en bomb och de fantasifulla små plastfigurerna trollband en hel värld av äventyrslystna barn. Överallt tjatades det om Skylanders hit och Själsjuveler dit. De arma föräldrarna öppnade plånböckerna för att skona sina öron och ge barnen den Skylanders-fix de suktade efter, och Activision kunde skratta hela vägen till banken.

I Skylanders Swap Force för man vidare konceptet genom att introducera nya karaktärer och möjligheter att använda dessa till att utforska Skylands och sätta stopp för den onde Kaos diaboliska planer. De nya figurerna har förmågan att kunna delas och kombineras med varandra i olika konstellationer, för att på så vis blanda element och egenskaper på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt. Ett kul sätt att föra serien vidare som uppmuntrar  experimentlustan och låter spelarna skräddarsy karaktärer för olika situationer.

Den stora nackdelen med Skylanders Swap Force, och hela Skylanders-konceptet i sig, är att det lätt blir en kostsam historia för den som vill samla alla figurer och låsa upp spelvärldens alla skattkistor och portaler. De karaktärer som medföljer i startkitet ger endast tillgång till tre av spelets åtta element, vilket bara låter mig öppna en handfull av de portaler jag råkar på, men det går det alldeles utmärkt att använda de äldre figurer man redan har i sin samling. För att få tillgång till allt som spelet har att erbjuda kommer det dock för eller senare krävas att karaktärsgalleriet utökas med fler Swap Force-figurer.

Kontrollen är precis så välgjord och lättillgänglig som man kan önska, med ett stridssystem som för tankarna till en barnvänligare variant av Diablo III. Jag har hela tiden full kontroll över min Skylander och de enkla knappkombinationerna gör att striderna går som på räls, även när jag får det hett om öronen. Något som är välkommet då tempot ofta är högt och fiendeutbudet består av allt från små ettriga varelser som kompenserar sin ringa storlek genom talrikhet, till större och mer kraftfulla fiender som kräver mer taktik. Boss-striderna är också roliga och varierade, men med sina förutsägbara rörelsemönster blir de sällan särskilt utmanande. Med tanke på målgruppens låga genomsnittsålder är det dock förståeligt att man inte tagit i för fullt.

Ett inslag som däremot bjuder på lite utmaning är de gnistlås som ibland dyker upp. Här ska två olikfärgade blixtar sammanföras och för att lyckas så måste de ledas igenom kluriga små hinderbanor. Ett trevligt avbräck i allt knapphamrande och skattsamlande, även om det kanske inte faller sig helt naturligt i den spelvärld som Skyland presenterar. När huvudäventyret klarats av finns det också en rejäl samling av olika bonusbanor, tidsutmaningar och arenastrider att ta sig an. Vissa är roligare än andra, men det är i alla fall trevligt att man lagt lite extra krut på att utöka innehållet.

Efter att ha spelat igenom det senaste Skylanders-spelet är det inte svårt att se varför konceptet har gått hem i stugorna. Spelvärlden är färgglad och trevlig, kontrollen utmärkt och det är nog första gången jag recenserat ett barnspel där jag inte råkat på en enda bugg. Skylanders Swap Force är helt enkelt en väldigt gedigen produktion där man verkligen har månat om att leverera en välpolerad spelupplevelse. Och trots att jag själv är cirka 20 år äldre än den tilltänkta målgruppen så har jag redan börjat fila på min önskelista:

Kära Tomten, jag önskar mig Night Shift och Stink Bomb och Trap Shadow och Rubble Rouser och Boom Jet och Spy Rise och …

 

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.