Skönheten & Odjuret

Nu i dagarna släpptes nyversionen av Skönheten och Odjuret med Emma Watson som Belle. Men istället för att recensera den så tänkte jag titta på Disney’s original från 1991 och se om den fortfarande håller måttet.

Belle är en ung bokmal som ständigt har en bok i handen. En dag när hennes far försvinner så släpper hon sin bok för att leta rätt på honom. Spåren leder till ett stort, kusligt slott där märkliga saker händer. Det visar sig att fadern har blivit tillfångatagen av ett förskräckligt odjur, som egentligen är en förtrollad prins. Det är dock inte bara prinsen som blivit förtrollad, utan även allt tjänstefolk på slottet. De är dock inte odjur, utan möbler och accessoarer. De ser sin möjlighet att bli människor igen när Belle äntrar slottet. För att förtrollningen ska brytas så gäller det att Odjuret ska bli förälskad och hitta kärleken innan sin 21:a födelsedag.

Jag har inte sett Skönheten och Odjuret på 15-20 år, men när jag var liten så såg jag den flera gånger om. Nu ser jag blu-ray utgåvan, med en förlängd version som bland annat innehåller ännu ett stort musikalnummer där diverse möbler, accessoarer och trädgårdsredskap gör slottet och gården redo för den fantastiska balen. Jag tar även tillfället i akt att se den engelska versionen som jag aldrig tidigare har sett, trots att jag gillar de svenska dubbningarna.

Men håller den fortfarande måttet då? Oja! Fantastiskt animerat, bra sångnummer, manuset är starkt och det finns underhållande karaktärer, fast inte riktigt lika underhållande karaktärer som mina favoriter Timon och Pumbaa från Lejonkungen. Humorn hamnar i skymundan i Skönheten och Odjuret och lämnar mer plats åt romantik och spänning. Jag blev ändå ganska förvånad hur brutal den är om man jämför med filmer nu för tiden. Vargar som tuggar på odjuret, knivhugg, kvinnobröst som daskar mot en vattenpump, intagande av (vad jag antar är) någon form av öl. Och den där tjommen Lumiere som ständigt raggar på dammvippan.

Skurken Gaston är en tydlig, och typisk skurk-karaktär. En otrevlig, sliskig typ. Hans medhjälpare Lefou är den där klassiska, korkade hjälpredan, eller högra hand. Övriga karaktärer, så som Mrs. Potts, Lumiere, Cogsworth och Chip fyller olika funktioner i filmen och deras karaktärsdrag fungerar mycket bra. Så damma av den gamla VHS-spelaren och leta rätt på kassetten från barndomen och titta och njut. Eller, införskaffa er blu-ray versionen, som även innehåller bland annat bortklippta scener och bakom kulisserna på Broadwayshowen baserad på filmen.

Nu i dagarna släpptes nyversionen av Skönheten och Odjuret med Emma Watson som Belle. Men istället för att recensera den så tänkte jag titta på Disney's original från 1991 och se om den fortfarande håller måttet. Belle är en ung bokmal som ständigt har en bok i handen. En dag när hennes far försvinner så släpper hon sin bok för att leta rätt på honom. Spåren leder till ett stort, kusligt slott där märkliga saker händer. Det visar sig att fadern har blivit tillfångatagen av ett förskräckligt odjur, som egentligen är en förtrollad prins. Det är dock inte bara prinsen…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.