Skall vi oroa oss för Red Dead Redemption 2?

Hype kan döda vilket spel som helst. Se bara på Destiny, No Man’s Sky eller Ryse: Son of Rome. Nu är visserligen RDR2 utvecklat av Rockstar som inte är som andra bolag. Hade det varit Ubisoft eller EA hade jag varit genuint oroad. Men jag vill lista några saker som talar för och emot Red Dead Redemption 2.

För: Red Dead Redemption har den bästa story av alla spel Rockstar har gjort.
John Marston och han resa är verkligen något som jag brydde mig om. Ifrån starten hela vägen till det sorgliga slutet så var det en historia som engagera och fascinerade mig. Jag känner ett stort sug att få reda på mer om denna värld och hur Marston kom att hamna där han är i det första spelet.

Emot: Red Dead Redemption är det enda spelet där storyn har engagerat mig.
Dock finns ett problem att ingen av de andra spelen jag har spelat från Rockstar har lyckats hålla kvar i mig i berättelsen. GTA IV börjar lovande men när man spenderar mer tid med att bowla och göra knarkaffärer än att försöka hitta mannen han kom till USA för att söka efter tröttna jag. Och GTA V tappade mig när vi kom till Los Santos. Underhållande, ja men inte engagerande.

För: Rockstar vet hur man göra ett single player.
Med det sagt om historien så råder det ingen tvekan om att Rockstar är ett av de bästa företagen i branschen att göra spel som man som ensam spelare kan spendera timmar i. Om man inte spelar huvuduppdragen finns det massor med sidouppdrag man kan göra. Eller bara åka runt i världen och se vad finns där. De är stora spel med levande världar som drar in spelaren.

Emot: Sista fem åren har Rockstar fokuserat på multiplayer
Sedan GTA V släpptes har Rockstars fokus nästa uteslutande legat på GTA Online och det har blivit en stor kassako för dem. De har inte behövt utveckla något annat spel för de har tjänat sina pengar på GTA Online. Jag tror inte att man kommer vilja släppa denna bit och vi kommer helt klart leda till att det kommer finnas någon form av multiplayer i RDR2. Vilket leder till nästa punkt.

Emot: Risken att single player material blir DLC och göms bakom multiplayer
Det var något vi såg med GTA V. Heist blev en del av GTA Online som visserligen kostnadsfria uppdateringar men många av dem kräver att du lägger ner tid eller riktiga pengar för att känna att du har en bra chans att lyckas med dem. Så du fick en försmak i spelet och sedan resten i form av multiplayer. Det som oroar mig att man gör samma sak här. Några rån i spelet, sedan är resten multiplayer.

För: Rockstar är inte som andra företag
Dock har Rockstar genom åren visat att de inte är som andra spelföretag och även om de är stora lyssnar de på sina fans och framförallt vet vad de vill ha. De känns inte som ett företag som EA som är helt frånkopplade vad sina fans faktiskt uppskattar och vill ha i ett spel. Det får mig ändå att känna att de borde ha koll på vad vi förväntar oss med Red Dead Redemption 2.

Vad säger ni? Tror ni att det finns en risk att Red Dead Redemption 2 är overhypad eller har ni tilltro till att Rockstar levererar det vi förväntar oss?

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.