Shoplifters

Årets upplaga av filmfestivalen i Cannes börjar sakta att lida mot sitt bitterljuva slut. Vinnaren av årets guldpalm känns fortfarande mycket oviss men några av de nominerade som kan plocka hem världens mest ärofyllda filmpris är bland annat Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino och bröderna Dardenne. För knappt ett år sedan hette vinnaren dock Hirokazu Kore-Eda med sin film Shoplifters, som jag i denna recension dissekerat och undersökt ifall den verkligen förtjänade det där ärofyllda palmbladet.

I utkanten av den japansk huvudstaden Tokyo lever en tillsynes fattig men harmlös familj i en lägenhet som mer liknar ett rostigt skjul än ett hem. Fadern i familjen är Osamu som fått sparken från sitt jobb som byggnadsarbetare på grund av en bruten vrist. Hans fru Nobuyo jobbar hårda pass som tvätterska på ett tvätteri. Tillsammans har de en ung son vid namn Shota som är deras ögonsten. I deras skjul bor även Nobuyos ”syster” Aki som arbetar som strippa i den lokala sexklubben. Akis skruttiga farmor Hotshu belastar även det magra hemmet med sin ålderdom, men även positivt med sitt stora hjärta.

Pappa Osamu till höger i bilden.

Sedan Osamu blivit arbetslös har han satt i system att med sin son Shota dagligen snatta olika varor i butiker. Med tiden har de blivit mycket skickliga och de använder sig av massvis med subtila gester med händerna för att tyst kunna stjäla de saker de vill åt utan att bli upptäckta av allt för många. En dag när de kommer hem från ett lyckat snatteri får de dock syn på en ensam och ärrad flicka några kvarter från var de bor. Efter långt tvekande beslutar de sig för att föra med sig flickan till deras hem och behandla henne som deras egen familjemedlem. Med tiden börjar dock flickans riktiga föräldrar att söka henne och hon blir efterlyst. I och med denna kris börjar även mörka hemligheter sippra fram från Osamu och Nobuyos förflutna. Kanske är de inte så harmlösa som de gett sken av att vara?

Det komplexa förhållandet till empati är något som präglar hela familjen samt filmen. Som tittare förstår en tydligt att samtliga familjemedlemmar ser på varandra med bottenlös kärlek och värme samtidigt som den iskalla venen inom dem gör sig hörd titt som tätt. Speciellt Osamu finner jag extra dubbelsidig, han vill väl men har även en stark egoistiskt orienterad personlighet som allt för ofta tar överhand och skadar såväl honom som sin familj. Som tittare kastas en ständigt fram och tillbaka från att hata och älska karaktärerna tills att en till slut landar i en känsla av att alla och ingen är god. En känsla alla av oss bör anamma allt oftare även utanför biograferna och tv-skärmarna.

Familjen i Shoplifters.

Om du förväntar dig att Shoplifters levererar händelserika scener med rapp dialog rekommenderar jag dig att söka vidare bland andra filmer och regissörer. Det är just saknaden av dialoger och händelser som för mig cementerar storheten i shoplifters och bekräftar det faktum att Kore-Edas berättarsätt så listigt, och med så få variabler lyckas låsa upp något väldigt djupt och emotionellt inom en. Tårarna var för mig väldigt nära vid ett flertal tillfällen. Filmens tempo är även det genialt konstruerat. Som tittare sitter du ständigt på nålar då vad som helst kan hända när som helst, samtidigt som händelseutvecklingarna i allmänt hålls så pass långsamt att du som tittare ges tid att koppla av till filmens ljuva lugn.

Jag väntar dock förgäves in i det sista, att filmen ska accelerera från väldigt bra till briljant. Det känns som den där avslutande, genialiska vändningen eller slutet ständigt lurkar bakom hörnet utan att träda fram. Shoplifters balanserar därför på den sköra tråden att bli ihågkommen som en klassiker för all filmhistorias framtid, eller bara en simpel guldpalmen vinnare som drunknar i massan av alla andra fantastiska pristagare. Hur filmhistorien kommer minnas Shoplifters kan vi inte annat göra än att spekulera i för tillfället, men jag hoppas att den kommer kommas ihåg, för det förtjänar den.

Kore-Eda lyfter flojårets guldpalm i Cannes.

Vi bör nog inte utgå från att Shoplifters behöver säga något om vilken film eller typ av film som är favorittippad inför årets Cannes-gala. Pristagarna på festivalen tenderar att variera kraftigt, allt från simpla filmer om arbetslösa familjer i London till svulstiga alster om konstvärlden har prisats de senaste åren. Denna ojämnhet beror till största sannolikhet på att juryn varierar från år till år, och därmed festivalens preferenser. I år är juryns ledare den mexikanske regissören Alejandro G. Iñárritu som bland annat regisserat Birdman och The Revenent. Kanske kommer Alejandro rösta på en gammal vän i Lenardo DiCaprio? Vem vet, det återstår att se. Lördagen den 25:e Maj sänds prisceremonin direkt från Cannes officiella sida, då får vi äntligen se vem som står som segrare av guldpalmen i år.

Shoplifters finns sedan en tid tillbaka att hyra på internet samt köpas i fysiskt format av utgivaren Triart film. Denna recension var skriven efter att jag sett den på Blu-ray utgåvan.

Årets upplaga av filmfestivalen i Cannes börjar sakta att lida mot sitt bitterljuva slut. Vinnaren av årets guldpalm känns fortfarande mycket oviss men några av de nominerade som kan plocka hem världens mest ärofyllda filmpris är bland annat Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino och bröderna Dardenne. För knappt ett år sedan hette vinnaren dock Hirokazu Kore-Eda med sin film Shoplifters, som jag i denna recension dissekerat och undersökt ifall den verkligen förtjänade det där ärofyllda palmbladet. I utkanten av den japansk huvudstaden Tokyo lever en tillsynes fattig men harmlös familj i en lägenhet som mer liknar ett rostigt skjul än ett…

Review Overview

Betyg

80

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.