Shadow Dancer

Det var längesedan det stod något i tidningarna om Nordirland och IRA. Idag är det vanligare att läsa om katolska präster som förgriper sig på småbarn än att se en rad om IRA. Konflikten, om man ska försöka sig på en sammanfattning, handlade om att protestanterna ville stanna under brittiskt styre och katolikerna ville ha en förenat och självständigt Irland.

shadowdancer2

När jag var sex-sju år var jag i London med mina föräldrar på en semesterresa. Jag minns att det var då mitt filmintresse verkligen tog fart. Det var en underlig semester eftersom vi knappt var utanför hotellet som låg på Regent Street. Dagen efter vi kom till London exploderade en bomb på ett kafé bara några kvarter bort och efter det blev rekommendationen att alla turister skulle stanna på hotellet för sin egen säkerhet. IRA hade placerat bomben på kaféet och även om jag inte förstod det då var det ren tur att vi inte själv hade blivit drabbade.

Den veckan i London var annorlunda jämfört med alla andra semestrar jag haft med mina föräldrar. Min mamma läste böcker som hon brukade göra och jag vet inte vad pappa pysslade med. Själv låg jag på hotellsängen och tittade på film som visades TVn. Jag måste sett 40 filmer den veckan men det var Singing in the Rain och Fantastic Voyage som etsade sig fast, och jag blir fortfarande rörd av glädje när jag ser eller hör Grace Kelly sjunga och dansa i regnet. Fantastic Voyage gjorde mig såld på science fiction och vetenskap.shadowdancer7

Shadow Dancer är gjord av Oscarbelönade James Marsh och börjar 1973 i Belfast. Storasyster Colette skickar iväg lillebror för att köpa cigaretter och godis. Egentligen skulle hon själv gått, men att göra pärlhalsband lockade mer. I en eldstrid mellan Brittiska och Irländska trupper skjuts hennes lillebror till döds och hon anklagar sig själv för det som hänt.

Snabbt hopp till 1993 och Colette (Andrea Riseborough) befinner sig i London för att placera en bomb på ett tunnelbanetåg. Hon grips innan bomben kan placeras och MI5-agenten Mac (Clive Owen) får uppdraget att vinna över henne på sin sida. Han ger henne ett ultimatum: arbeta för oss eller hamna i brittiskt fängelse. Som extra påtryckning påminner han henne om att hon inte kommer få träffa sin femårige son och att brittiska fängelser inte är en bra plats för unga irländskor.shadowdancer1

Colette börjar arbeta för Mac och de träffas varje vecka. Det är svårt för henne att välja sida och samtidigt se till att inget händer hennes son. Ett spel, en skuggdans, tar form och flera krafter på respektive sida gör att det är svårt att navigera genom minfältet för både Mac och Colette.

Tempot i Shadow Dancer är långsamt och tankarna går till Tinker Tailor Soldier Spy. Det här är ett karaktärsdrivet drama med mindre fokus på mord och attentat och mer på människorna på båda sidor. Det är en klassisk ”jaga mullvaden”-historia med en autentisk känsla där Andrea Riseborough gör en fantastisk rollprestation flankerad av Clive Owen, Gillian Anderson och Aidan Gillen. Väl värd ett påseende, men förvänta dig ingen actionthriller utan snarare en psykologisk thriller.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.