Sex månader med Netflix

16 oktober, strax efter att Netflix hade lanserats i Sverige publicerade vi artikeln Netflix – Framtiden är här? där jag hade hårdkört sidan under 24 timmar. Denna artikel ser tillbaka på denna, men reflekterar även hur Netflix ser ut idag i Sverige.

Netflix återblick 06

Helt klart är det så att Netflix har utvecklats under dessa månader man funnits i Sverige, antalet filmer och serier har stadigt ökat under månaderna och man har tack vare ett avtal med Warner även kunnat komma med en hel del ”nya” filmer. Men faktum kvarstår, det är inte till Netflix du vänder dig om du vill ha de senaste filmerna. Mycket av kritiken mot tjänsten, vad jag har läst på nätet, har varit just detta: men det finns ju inget nytt! Den som tror sig få det allra senaste som släppts på Blu-ray och DVD i Sverige för 79:- i månaden har allvarligt missuppfattat hur marknaden och Netflix fungerar. Det finns inget bolag som är intresserade av att ge någon nättjänst tillgång till sina filmer samtidigt som de kommer ut på köpmarknaden. Varför skulle man vilja få en liten bit av 79:- i månaden för en ny film när man kan få betydligt mer när någon köper filmen? Nej, det är när försäljningen minskar som filmerna också kommer att hamna på nättjänsterna. Netflix är för sådana som mig.

Jag har inte köpt en film sedan nyår. Låt mig förklara mitt köpbeteende. Jag lade någonstans runt 500-800 kronor i månaden på film förr. Oftast köpte jag kanske en eller två nya filmer men oftast väntade jag och merparten av de filmer jag köpte kostade runt 100 kronor. Jag väntande tills priset hade fallit, oftast köpte jag filmer som kommit ut för 6 till 12 månader sedan. Jag var också mer angelägen av att köpa filmer som intresserade mig snarare än att handla de nyaste storfilmerma, jag la hellre 39 kronor på Serpico än 199 kronor på Salt om ni förstår vad jag menar. Samma beteende med tv-serier, oftast väntar jag till en serie har gått klart innan jag köper den då jag vet hur många säsonger det är och man kan få dem lite billigare. Jag är också en människa som ser filmer på impuls, ikväll vore det kul att Rött hav, The Town eller The Return.

Netflix återblick 04

Alltså den personen som förr i tiden på vinst och förlust rullade ner till videobutiken och sedan stod och argumenterade med sina vänner en halvtimme om det var ett smart drag att hyra The Arrival med Charlie Sheen eller inte. Det är för mig som Netflix finns. Även sidans utformning är anpassad för sådana personer. Desto mer du sätter betyg på, desto mer data får Netflix och lämnar rekommendationer på första sidan. Du kan alltid djupdyka ner i kategorierna för att hitta det du vill se eller använda sidor som Moreflicks. Men jag tycker framsidan fungerar bättre och bättre desto mer jag ser. Till en början använde ungarna Netflix mycket och hela sidan var full av barnserier till höger och vänster men allt eftersom jag sett mer och mer har utbudet blivit mer och mer utspritt. Jag kan förstå kritiken mot det hela, för den som vill se Netflixs bredd är det väldigt svårt att skapa sig en uppfattning. Då rekommenderar jag att använda en extern sida istället (som den jag nämnde ovan).

Men den stora fördelen efter sex månader är tv-serier. Som jag varit inne på ovan är de inte det nyaste serierna och de senaste avsnitten men bredden imponerar. How I Met Your Mother, Buffy the Vampire Slayer, Fringe, Charmed, Breaking Bad, Being Human, White Collar, Bones, Walking Dead, Falling Skies, Sherlock, Dexter, Gossip Girl, Justified, Poirot, Mythbusters (för att nämna några), här finns verkligen något för alla. Och att Netflix kommer ihåg vilket avsnitt du såg senast och automatiskt börja på nästa, det kan vara det bästa med hela tjänsten. Faktum är att jag har slutat se serier på DVD om de finns på Netflix då det är mycket smidigare att låta tjänsten komma ihåg vilket avsnitt man skall se. För den som gillar tv-serier är Netflix en riktigt bra tjänst.

Netflix återblick 05

 

Dock har man fortfarande inte allt. Långt ifrån. En del beroende på att avtal som finns med Viasat och C More gör att Netflix inte kan få tillgång till dessa filmer/serier i Sverige. Av de stora bolagen har det tagit oroväckande lång tid att få in många filmer som är 12-24 månader gamla. Och detta är något vi kommer att få leva med det kommande åren tror jag. MTG har sagt att man skall befästa sin position som ledande nättjänst i Sverige och lär lägga ner en hel del pengar för att knyta bolag till sig. HBO Nordic knöt nyligen ett avtal med Universal i Sverige. I framtiden kommer det inte finnas en aktör utan flera. Så vi tittare kommer vara tvungna att välja flera om vi vill få hela utbudet. Samtidigt så har jag testad konkurrenterna och är inte lika imponerad. Framförallt är det problem med deras gränssnitt. När man vant sig vid Netflix smidiga sätt att hantera serier, kunna byta textning och ljud känns det krångligt att navigera på Viaplay eller Filmnet. Att man sedan inte lyckats fixa serierna på Viaplays PlayStation 3-app utan alla avsnitt låg huller om buller, gör inte att känner mig lockad att fortsätta använda tjänsten (detta var i februari och jag vet inte om de har åtgärdat detta ännu).

Samtidigt, efter sex månader, har jag bara börjat att skrapa på Netflixs utbud och har gott om filmer och serier att se.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

4 comments

 1. Och fortfarande ingen watchlist antar jag?
  Jag återkommer nog som kund när den funktionaliteten är tillgänglig.
  Ska inte behövas externa listor med ”att-se”-filmer.

 2. Jag har kört Netflix helt klockrent på en Ubuntu-maskin i ett halvår nu, så jag kan komplettera med informationen om att det fungerar problemfritt, om någon undrade.

  Tjänsten som sådan är som recensionen antyder en helt perfekt återgång till den gamla videobutiken, och jag älskar det.

  En sak som inte fungerar, oberoende av maskin, tycker jag är rekommendationssystemet. Jag upplever tvärtemot Pär att framsidan fungerar sämre och sämre ju mer familjen ser av våra olika smaker. Jag är klart intresserad av det som skulle kunna klassas som ”dålig” skräck och sci-fi, och det finns en hel del av den varan på Netflix. Men när jag ska gå in och söka igenom utbudet så ser jag bara en uppsjö saker som jag inte är intresserad av, trots att jag vet att de andra godsakerna finns där. Det är att likna vid en videobutik där du BARA har topplistor i varje genre, och sedan måste gå till disken (search) och fråga om varje individuell film, av vilka de bara har en promille, så det blir ganska tidskrävande. Så jag har haft väldigt stor nytta av just Moreflicks på slutet.

  Och i och med att rekommendationerna inte tillför något så kan man ju lika gärna använda betygssystemet som Watchlist. Jag gav interfacet en ärlig chans, men de senaste månaderna har jag helt enkelt satt betyg 5 på allt jag vill se, och sedan så har man i alla fall sin Watchlist färdig och klar. Så det beteendet vill jag rekommendera till alla som har samma reservation som Mange, i förhoppningen att Netflix till slut inser att de borde skärpa sig.

 3. matts malmberg

  Hejsan! netflix är bra men filmerna bytes ut fö sällan?? MERA nya FILMER TACK!

  • Det kommer nya filmer varje vecka på Netflix. Om du använder en sida som http://www.flixfilm.dk/ så kan du se vilka filmer som kommit nyligen.

   Vad det gäller nyare filmer så kommer det inte ske så länge bolagen tjänar bra med pengar på köpmarknaden och filmkanaler. Förra året drog marknaden exklusive streaming in 30 miljarder dollar i USA. Streaming drog in 3 miljarder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.