Seth på 70mm festival dag ett

Igår anlände jag och min reskamrat Sebastian till Karlsruhe i sydvästra Tyskland för den fjortonde 70mm-festivalen på den vackra biografen Schauburg.

Vad jag inte visste var att festivalen inleddes på torsdagen med två uppvärmningsfilmer: Samsara och Die Verfluchten der Pampas. Jag ville gärna se Samsara men var lite trött och hungrig efter resan. Samtidigt som jag åt passade jag på att socialisera med de festival-veteraner som anlänt på torsdagen. Efter vi spisat klart i lagom tid till visningen av Die Verfluchten der Pampas började så stod jag inför ett ganska lätt val. Antingen ser jag en gammal western eller så ser jag en av mina favoritregissörers senaste filmer. Jag valde givetvis att se The Man Who Killed Don Quixote. Ända sedan jag såg dokumentären Lost in La Mancha har jag följt Terry Gilliams försök att färdigställa sin mest olycksdrabbade film.

The Man Who Killed Don Quixote är en ganska rörig och ojämn film. Sällan har jag suttit och vacklat mellan “detta är skitbra” och “detta är skit” när jag ser en film, oftast är jag ganska bestämd i min åsikt. Visuellt är filmen väldigt snyggt fotad, Terrys bildspråk känner man igen. Storymässigt kommer jag att tänka på Terrys tidigare filmer; The Adventures of Baron Munchausen, The Fisher King och The Imaginarium of Doctor Parnassus. Munchausen och Fisher King är bättre filmer än Quixote. En del av skådespeleriet är tyvärr lite styltigt. Adam Driver och framförallt Jonathan Pryce gör bra insatser. Stellan Skarsgård går runt på autopilot och är hes och vresig. 

När eftertexterna började rulla efter lite mer än två timmar som tyvärr kändes längre så var jag nöjd, jag gillade filmen trots några småfel. The Man Who Killed Don Quixote är långt ifrån Gilliams bästa film. Jag kommer se om den på bio om och när den väl visas i Sverige. 

Idag börjar 70mm-festivalen på riktigt. Först ut är Danny DeVitos Hoffa från 1992. Många jag talat med har sagt “är inte all film i Tyskland dubbad?” De enda 70mm-filmerna på festivalen som är dubbade är Hoffa och Blade runner. Övriga filmer är på originalspråk. Jag har dock ett äss i skjortarmen, mest som ett experiment. Jag har nämligen tagit med mig ljudet från ovan nämnda filmer i en iPod och tänkte sitta med hörlurar i salongen.

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.