Seth på 70mm festial dag två

Första dagen på 70mm-festivalen inleds med en tyskdubbad blow-up av Hoffa.

Jag hade sett delar av Hoffa tidigare, när jag läste i programmet till festivalen att den skulle vara tyskdubbad blev jag lite besviken. Men jag kom snabbt på en plan. Jag extraherade ljudet från en Blu-ray, detta ljud sparade jag på en iPod och hade med mig ett par hörlurar. Det tog en stund att få ljudet synkroniserat och ibland fick jag justera lite genom att spola i min ljudfil. Hursomhelst kunde jag hänga med i filmen utan problem. Något jag definitivt inte skulle gjort om jag sett filmen på tyska. Hoffa är en helt ok biopic, skulle ni hitta den på en streamingtjänst så är den värd att spendera 2 timmar och tjugo minuter på.

 

Vad är en blow-up, kanske ni undrar? En blow-up är en film inspelad på 35mm som “blåses upp” till 70mm. Innan de digitala ljudformatens intåg i början av 90-talet var 70mm det filmformat som erbjöd flerkanalsljud. Många blockbusters gjordes det 70mm-blow-ups av, dessa visades i större singelbiografer medan multiplex-biograferna fick 35mm-kopior. När Steven Spielberg skulle producera Jurassic Park så blev han glad att DTS erbjöd lika många ljudkanaler till 35mm-film som 70mm var ensam om.

Andra filmen var Kurosawas Dersu Uzala. Jag var väldigt nervös när jag läste om denna i programmet. En ryskspråkig film i Tyskland, kommer den vara dubbad eller textad på tyska? Turen visade sig vara på min sida då det visade sig vara en dansk 70mm-kopia, eftersom jag förstår danska fick jag nu chansen att se Kurosawas, mig veterligen, enda film inspelad på 65mm. Dersu Uzala skiljer sig avsevärt från de tre samuraifilmer jag sett av Kurosawa hittills. Filmen följer en grupp ryska soldater som ska kartlägga delar av östra Ryssland strax efter förra sekelskiftet. Under expeditionen möter de en nomad vid namn Dersu Uzala som går med på att bli deras vägvisare. Dersus erfarenhet av livet i naturen visar sig vara stor och han får snart soldaternas respekt och blir vän med kapten Arsenyev. Dersu Uzala är en stark film som berörde mig enormt, filmen har ett långsamt tempo och riktigt snyggt foto. 70mm-kopian vi såg var lite blekt i färgerna men såg överlag väldigt bra ut. Eftersom jag inte hörde ljudet då jag såg Hoffa så fick jag med Dersu Uzala uppleva analogt flerkanalsljud. Jag förstår nu varför de gjorde blow-ups av filmer inspelade på 35mm. Ljudet var riktigt bra.

Ridån framför den välvda duken strax före visningen av West Side Story

 

Efter middagen som serverades på biografen så var det dags för fredagens höjdpunkt West Side Story, en riktigt färsk 70mm-kopia med digitalt DTS-spår som för första gången sedan filmens premiär emulerar filmens ursprungliga 6-kanals-mix, en ljudmix som ännu inte är inkluderad på någon DVD eller Blu-ray-release. Här fick jag verkligen se vad 70mm går för. När America, den enda låten jag kände till från musikalen, drog igång, var lyckan total. Så väl koreograferat, snyggt plåtat och med så finurliga texter av Sondheim. Lite kuriosa är att två skådespelare från Twin Peaks medverkar i West Side Story; Russ Tamblyn och Richard Beymer. Tamblyn och Beymer spelade Dr. Jacoby respektive Benjamin Horne. Efter filmen var det mingel i foajén med fri öl. Utöver film på festivalen så ingår frukost, fika och middag. Så man slipper springa iväg och äta falafel eller annan skräpmat och riskera missa en film.

Benjamin Horne och Doctor Jacoby

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.