Seriebloggen diskuterar Stranger Things säsong 3: Vad hände egentligen i slutet, och överlevde någon?

OBS! Spoilervarning för er som inte sett klart tredje säsongen!

Slutet på tredje säsongen av Stranger Things var minst sagt omtumlande: känslor kastades omkring som i en galen karusell, två karaktärers liv avslutades (då räknar jag inte in några ryska) och jag kan inte ha varit den enda som sträckte mig efter näsdukarna några gånger när Eleven läste brevet från Hopper. 

Men – vad hände egentligen? För även om de sista scenerna var intensiva känslomässigt samt väldigt spännande så var de också något förvirrande. Inte minst för den som hängde kvar någon minut extra och såg den allra sista scenen i Ryssland. För er som inte vet vad jag pratar om alls nu: låt eftertexterna på sista avsnittet spelas igen och titta denna gång. Det kommer en till scen, och denna ska vi diskutera vidare nu (med stor risk för spoilers).

Snabbare än någon hann börja sjunga på ”A Never Ending Story” efter säsongens slut, hade teorierna om vad som egentligen skedde i sista avsnittet samt vad som kommer i den fjärde säsongen av Stranger Things börjat spridas. Den som intresserade flest, och även är mest trolig, har med Hoppers död att göra och ifrågasätter om han verkligen dog på riktigt?

För er som sett den sista scenen som utspelar sig i Ryssland, så vet ni att ryssarna talar om någon amerikan. Du får även se en amerikan i den scenen men det kan likväl vara en avledningsmanöver – för varför annars nämna något om en amerikan bara ett par scener efter en så framträdande karaktär dött? Som dessutom är något av en patriotisk amerikan? Nej, är det något man lärt sig av filmvärlden är det att om en avliden person nämns kryptiskt nära inpå sin död så är det mycket tveksamt att hen faktiskt dog överhuvudtaget.

Hopper (David Harbour) med Joyce (Winona Ryder) i sista avsnittet

Vad talar då för detta? Jo, först och främst är det ju att vi aldrig fick se Hoppers kropp. Även detta är något av en oskriven regel i filmvärlden; ser du inte en kropp så kan du aldrig vara säker på att personen har dött. Tänk bara alla skräckfilmer som kör på detta koncept. 

Hopper tittar även mot portalen innan den exploderar, vilket har fått människor att tänka att han förmodligen hoppade in i portalen. Andra människor i hans närhet har överlevt The Upside Down, och vet han ändå att han snart kommer sprängas i småbitar, så varför inte hoppa in i en annan dimension, om än en monsterfylld sådan? Ett annat alternativ är att han slungades in av smällen, men det förklarar inte helt vad vi ser här nedan..

..För vad som backar upp teorin om att han ska ha hoppat in allra mest är att om man pausar sista avsnittet av Stranger Things strax innan portalen exploderar så ser du inte Hopper på plattformen där han nyss stod. Varför skulle han flytta sig ned från plattformen när alla riktningar leder till samma öde? Förutom en då: in i portalen.

Bild 1 från precis innan explosionen = Ingen Hopper på plattformen
Bild 2 från precis när smällen starter = Ingen Hopper i bild här heller
Bild 3 från När Joyce inser att Hopper tänker offra sig själv = Hopper syns på plattformen och kan omöjligt hinna flytta sig därifrån.

Enligt (självutnämnda) teoretiker inom Stranger Things-fakta finns det alltså en chans att Hopper inte bara lever – han är en del av The Upside Down och återvänder som det i säsong fyra. Själv vet jag inte vad jag tror, men hoppas på att det stämmer. Vad tror ni?

En gif som visar hur Hopper inte syns under explosionen. Det är från denna gif bilderna ovan är tagna.

Källa (även bilder): https://nordic.ign.com

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.