Self/Less

secondsSelf/Less är en omarbetad remake av John Frankenheimers film Seconds från 1966. Den senare står i filmhyllan bland all annan sci-fi i en ovanlig DVD-utgåva. Frankenheimers Seconds eller Död man lever som den heter på svenska är en dramathriller med Rock Hudson i huvudrollen.

Seconds är baserad på David Elys novell med samma namn och det är den tredje filmen i Frankenheimer paranoiatrilogi från början av 60-talet. De andra två är Birdman of Alcatraz och The Manchurian Candidate båda från 1962. Grundpremissen i Seconds och Self/Less är snarlik, men den senare tar en annan riktning halvvägs in i filmen mot mer action.

selfless004

Miljardären Damien Hale (Ben Kingsley) är döende i cancer och tar kontakt med ett hemligt bolag som erbjuder att föra över hans samvete till en ny kropp. Det tomma kärlet påstås vara framodlat i ett laboratorium och redo att fyllas med Hales själ. Damien vaknar upp i sin nya kropp i skepnad av Ryan Reynolds och tar för sig av sitt nya liv i New Orleans. Allt är inte bra och hans kärl börjar producera minnesbilder som inte är hans egna utan arméveteranen Marks. Damien börjar ana att han tagit över någon annans kropp.

selfless011

Self/Less är en bra blandning av Seconds och Arnold Schwarzenegger-klassikern Den sjätte dagen med  en knivsudd The Manchurian Candidate som krydda. Även om jag verkligen gillar originalet Seconds är det inte helt fel att Self/Less tar en egen riktning i den andra akten. Actionsekvenserna är motiverade i berättandet och fungerar riktigt bra. Det är synd att den filosofiska problemställningen som finns i filmen inte analyseras djupare för premissen är väldigt spännande och tankeväckande.

Selfless003

Det som kanske förvånade mig mest är att det är Tarsem Singh som regisserat Self/Less.  För den här filmen upplevs mer som mainstream Hollywood-produkt än de artistiskt utsvävande och egensinniga filmerna The Fall eller The Cell som han gjort tidigare. Self/Less håller nästan hela vägen i mål, men faller på att slutet blir något för utslätat och tillrättalagt.

För er som undrar vem som äger Damian Hales lägenhet på riktigt så är det givetvis Donald Trump. Lägenheten har designats med Versailles i tanken, men om den är smakfull är väl upp till var och en.

selfless-trump

Self/Less är en omarbetad remake av John Frankenheimers film Seconds från 1966. Den senare står i filmhyllan bland all annan sci-fi i en ovanlig DVD-utgåva. Frankenheimers Seconds eller Död man lever som den heter på svenska är en dramathriller med Rock Hudson i huvudrollen. Seconds är baserad på David Elys novell med samma namn och det är den tredje filmen i Frankenheimer paranoiatrilogi från början av 60-talet. De andra två är Birdman of Alcatraz och The Manchurian Candidate båda från 1962. Grundpremissen i Seconds och Self/Less är snarlik, men den senare tar en annan riktning halvvägs in i filmen mot…

Review Overview

Betyg

60

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.