Saturday Night Fever (I arkivet)

Alla känner igen inledningsscenen där Bee Gees Staying Alive spelas, och den ikoniska posen som John Travolta levererar. Jag pratar naturligtvis om Saturday Night Fever. En klassisk film, som jag aldrig har sett. Förrän nu.

Tony är en glidare som arbetar i en färgbutik på dagarna och äger dansgolven på kvällarna. Hans liv är disco. Hemma är det bråkigt och hans kaxiga grabbgäng börjar han tröttna lite på. Han letar upp en tjej som vill tävla med honom i en discotävling. Och det är typ handlingen. En vardag för en tonåring i Brooklyn med allt som hör till.

Trots den ganska händelsefattiga storyn så är det en helt okej film ändå. Skådespelet är bra, och Travolta var nominerad för en Oscar och vann till och med några andra priser för sin insats i filmen. Nu är inte jag en discodiva (öppet i varje fall) men filmen har ett riktigt bra soundtrack. Den kallas för Bee Gees bästa album, trots att brödratrion bara har sex stycken låtar med på plattan.

Det är ganska svårt att recensera en så pass gammal film som en inte har någon tidigare koppling till. Visst har jag hört talas om filmen i många, många år. Men jag är inte van vid att se filmer från 70-talet. De skiljer sig rätt rejält rent dramaturgiskt mot för de filmer som jag växte upp med under 90-talet och de filmer som har kommit fram till idag. Påminner en del om Travolta’s nästa film efter denna, Grease. Den har jag dock en bättre connection till och tycker är något bättre än SNF. Filmen fick en uppföljare 1983, skriven och regisserad av Sylverster Stallone. Den fick inte lika bra omdömen som originalet, men vilken uppföljare brukar få det egentligen?

Det blev en rätt kort recension, men filmen var medioker och svår att bedöma. Det är ju inte så att det går att kommentera bildkvalitén, eftersom att det är en gammal film och den är på dvd. Klart den är kornig och halvdan. Inte min typ av film, och Travolta är ingen favoritskådis (förutom i Pulp Fiction såklart).

Alla känner igen inledningsscenen där Bee Gees Staying Alive spelas, och den ikoniska posen som John Travolta levererar. Jag pratar naturligtvis om Saturday Night Fever. En klassisk film, som jag aldrig har sett. Förrän nu. Tony är en glidare som arbetar i en färgbutik på dagarna och äger dansgolven på kvällarna. Hans liv är disco. Hemma är det bråkigt och hans kaxiga grabbgäng börjar han tröttna lite på. Han letar upp en tjej som vill tävla med honom i en discotävling. Och det är typ handlingen. En vardag för en tonåring i Brooklyn med allt som hör till. Trots den…

Review Overview

Betyg

50

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.