Samsung Odyssey G7


Samsung tar ett kliv framåt på Gaming-marknaden och lanserar Odyssey G7 som är kurvade datorskärmar anpassade för spel.  De finns som 27 och 32tums och erbjuder upplösning på 2560×1440, uppdateringsfrekvens på hela 240hz och endast 1ms i respons på pixlarna.
Vi fick låna en 32tummare att klämma på.

Det kändes först som jag packade upp en tv med den stora lådan som täckte upp hela vardagsrumsbordet. Kanske inte så konstigt då skärmen är 32” stor. Något som vart standard i vardagsrummet tidigare men inte så vanligt i datorrummet.

Monteringen går snabbt och görs delvis i lådan innan man ens packat upp skärmen. Vilket känns som ett smart drag så man inte råkar tappa delarna eller ställa panelen så den glider i golvet.

Nu är det bara att montera på benet och sedan ställa den på plats. På stativet finns ett skal man lätt tar av för att gömma lite kablar inuti.

Vill man inte använda stativet så kommer det med en adapter du kan montera istället vilket ger skärmen VESA 100 fäste. Ett plus är att man får med en USB 3 och en Displayport kabel. De är dock lite korta för min setup, som tur är har jag egna kablar.

När den väl står på bordet så är första intrycket att den är riktigt snygg. Det är något med kurvade skärmar.

När jag sedan startat upp datorn så kan jag inte låta bli att fnissa lite.  Jag är inte van vid kurvade skärmar och det känns som någon har suttit på skärmen, för under mina 30aktiva år framför en datorskärm har jag aldrig sett något så ”skevt”.

När fnisset lagt sig så infinner det sig en annan känsla och det är känslan att ha VR glasögon på sig. Bilden blir på ett liknande sett böjd och omslutande. Denna skärmen har lite större kurvor än många andra på marknaden har idag. Nästan dubbla mot andra. Dess klassning på 1000R skall tydligen matcha ögats kurva.

Bilden är verkligen knivskarp och levande. Jag kastar mig in i Counter Strike GO. I spelet känner man inte av att skärmen är kurvad på samma sätt som ute i windows med alla raka linjer.
Jag känner mig mer inne i spelet. Visst om jag inte rör musen och går rakt i sidled så ser man raka linjer som böjer sig i sidan av skärmen, dock knappt att jag tänker på det under de timmarna jag spelade.

Tillsammans med mitt RTX 2080 TI 11 GB funkar G-Syncen kanon och FPSen ligger stabilt på 240.  Jag hade inför detta test läst om att vissa har problem med ”blinkande rutor” med G-syncen och denna skärm. Hur jag än försökte fick jag inte dessa besvär.  Spelet flöt på riktigt bra utan några bekymmer alls.

Skillnaden med HDR600 och en skärm utan.

Tack vare skärmens HDR600 får jag en mer levande bild som lyfter fram mörka detaljer utan att göra dem urtvättade eller skrikande. Klassiskt test för mig är att spela Dust 2 på CS. I tunneln som tar dig till bombplats B kan det vara mörkt, så mörkt att man ibland missar att det gömmer sig fiender där. Men inte med denna skärmen, den lyfter upp dessa mörka partier utan att förstöra bilden.

Skärmens på och av-knapp är även en joystick för menyn. Så med en knapp blir det enkelt att gå in i skärmen och ändra inställningar jämfört med andra skärmar som har fler omärkta knappar man får testa sig fram med.

Skärmen har följande ingångar: 2 Displayport, 1 HDMI, 1 hörlursingång (3.5), 1 USB 3 koppling för den inbyggda USB hubben med 2 USB 3 kontakter.

Det finns dock en detalj som de har missat och det är den gigantiska strömadaptern. Den är nästan lika stort som ett kaffepaket. De hade kunnat bygga in den eller ordna något fäste bak på skärmen så man kan gömma den. För den är för stor att bara ligga och damma på skrivbordet/golvet.

Mitt samlande intryck är att skärmen är riktigt vass på alla plan. Snygg, snabb, bra färger och skärpa. Jag vet ärligt inte vad jag skulle önska mig mer av skärmen. Att spela är en fröjd och hade den funnits som vanlig platt skärm hade jag övervägt att köpa en redan idag.

Personligen är jag inte van vid kurvade skärmar och är inte redo att ta klivet in på den sidan ännu. För dig som är van eller sugen på en kurvad skärm så är detta en fullpoängare. Jag ger den 5 av 5.

Priset ligger idag på ca 8000kr och det är den enda 32” skärmen som erbjuder 240hz och upplösning på 2560×1440. 

I mitt bio/spelrum är ljuset inte det bästa. Men så här såg den ut.
Samsung tar ett kliv framåt på Gaming-marknaden och lanserar Odyssey G7 som är kurvade datorskärmar anpassade för spel.  De finns som 27 och 32tums och erbjuder upplösning på 2560×1440, uppdateringsfrekvens på hela 240hz och endast 1ms i respons på pixlarna. Vi fick låna en 32tummare att klämma på. Det kändes först som jag packade upp en tv med den stora lådan som täckte upp hela vardagsrumsbordet. Kanske inte så konstigt då skärmen är 32” stor. Något som vart standard i vardagsrummet tidigare men inte så vanligt i datorrummet. Monteringen går snabbt och görs delvis i lådan innan man ens packat…

Review Overview

Betyg

100

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.