SamSam

Tecknade superhjältar saknas det inte. De är många, kanske för många. Det finns dock bara en SamSam.

Samsam och SuperJulia.

SamSam är en superhjälte. En mycket ung sådan som bor på planeten Sam. Som vilket annat barn som helst har SamSam föräldrar, kompisar och även en fantasikompis/nalle. SamSam är superhjälte och kan flyga, men ska han långt tar han sitt lilla flygande tefat.

Ung superhjälte!

Detta känns inte direkt nytt. Jag känner igen karaktärerna från till exempel Spöket Laban som verkar vara nästan karbonkopierad rent karaktärsmässigt. I sitt lilla skepp påminner SamSam en hel del om Kalle från Kalle och Hobbe när han är Rymdmannen Spiff. Omkring sig har han några återkommande karaktärer som smutsälskaren Lortvig, Super-Julia som är kär i SamSam och Lill-Bärt. Ibland skymtar SamSams pappa förbi och ibland så är SamSams strömlinjeformade trådsmala mamma i trikå också med. Oftast med en förvånad blick bakom superhjältemasken.

Kamraten Lortvig gillar smuts.

De små avsnitten är ganska korta och har oftast bara en dimension i handlingen. Vanligen är det något vardagligt problem som behandlas. Detta känns helt ofarligt att visa för sin lilla telning hemmavid. Jag får som tidigare nämnts associationer till Spöket Labans små äventyr. Kontexten är givetvis en helt annan. I Labans fall är man i ett medeltida slott och SamSam är rymdsuperhjälte. Skrapar man bort det så är det dock förvånansvärt liknande upplägg. Inget ont i det.

Samsams mamma i åtsmitande trikå borde locka en och annan pappa att se Samsam med telningen.

Av någon outgrundlig anledning har Noble valt att ge ut detta i det mycket obskyra bildformatet 4:3 i widescreen. Vilket på en vanlig platt-tv med 16:9 format innebär att man får en bild i mitten av skärmen med svarta kanter runtomkring på samtliga sidor. Detta bekymrar förmodligen inte målgruppen nämnvärt, men är ändå anmärkningsvärt.

”SamSam”-manfattningsvis är det en helt ok tv-serie som dock egentligen inte fyller någon lucka, men faktiskt går att se ändå. Smittande vinjett-musik som tyvärr återkommer i varje avsnitt.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.