Sakuna: Of Rice and Ruin

I Sakuna: Of Rice and Ruin spelar vi som princessan Sakuna. Hon ser för ögat ut att var en väldigt ung tjej men det hon trivs bäst med i gudarnas rike är att spendera dagarna med att äta gott och dricka sig lite smått berusad.

Under en afton där de hyllar högsta gudinnan ser Sakuna några människor som lyckats smita in till gudarnas rike, hon ger sig ifatt efter människorna och i jakten råkar hon sätta eld på all mat och alla gåvorna till gudinnan.

Strax innan hon sätter eld på hela lagret med mat till gudinnan.

Som straff för att förstört alla gåvorna blir hon förvisad till en ö där hennes bortgångna föräldrar en gång i tiden levt. Idag är ön full av demoner och hennes jobb blir att rensa ön från dem. Hon är inte ensam med förvisningen utan den udda bunten av människor får snällt följa med och snart har de bildat en udda liten familj på hennes föräldrars gård.

Spelet har två helt olika delar som du märker när du nått gården.

Den första delen är att utforska olika områden för att hitta fröer, mat, sten och allt annat ni kan behöva på gården. När ett område är helt utforskat öppnas ett nytt upp. Du kan trots det återanvända till de gamla för att farma mer till gården. För de nya områdena kan vara för svåra att ta sig an direkt.

I din arsenal mot demonerna har du olika odlingsredskap med dig. Ett enhandsvapen och ett tvåhandsvapen. Klassiskt nog är enhandsvapnet snabbare men svagare än tvåhandsvapnet.

Dina vapen kan du uppgradera under spelets gång så de ger mer skada. Du har även din sjal som du kan använda dig av för att svinga dig i tak, dra dig mot väggar och fiender, kasta iväg fiender, ja en hel del. Lite förenklat skulle man kunna jämföra det med Spindelmannens nät.
Dina vapen och sjalen kan användas i olika kombinationer för att hålla striden igång och skapa kombos i ren Streetfighter anda.

Din hälsa kan du inte fylla på själv. I början måste du istället återanvända hem om hälsan blir låg och vila upp dig innan du kan försöka på nytt. Lite senare när du lärt dig fler recept kan du önska dig speciella måltider av kocken som håller dig mätt längre och ger dig förhöjda värden på dina äventyr. Då kan du få viss hälsa tillbaka under en tidsbegränsad period.

Den andra delen av spelet är den största och den går ut på att odla ris. Även om du får alternativet ”enkelt” på odlandet så är det avancerat och tidskrävande.

Du skall sätta riset själv, sköta vatten nivåer, rensa på sniglar, spindlar och ogräs, du tömmer utedasset i ett hål där du blandar till ditt specialgödsel, du gödslar. När riset är växt klart så skall det skördas, hängas på tork, separera riset, bearbeta riset, så nya frön och när du har skott skall marken bearbetas innan riset planteras och det hela börjar om på nytt.

Tyvärr inget kommunalt avlopp här inte. Det är bara att tömma.

Det ryktas att jordbruk-sidor på internet har fått ett uppsving av besökare som använder riktig kunskap för att få ut maximalt av sina odlingar i spelet.

Du bedöms i hur planteringarna är gjorda och hur väl odlingarna blir. Ditt hårda arbete belönar dig dock på mer än ett sätt. Du lär dig nya kunskaper hela tiden. Till odlandet kan du t.ex. få rutnät så du kan placera ut riset lättare eller kunskapen att se vatten nivå och temperatur. I Stridskonst kan du lära dig nya och starkare attacker

Allt detta behövs i kombination för att ta sig vidare. De olika områden som du utforskar blir bara svårare och svårare och du måste förlita dig på din styrka och dina förmågor som växer med ditt risodlande.

Det finns endast två saker som stört mig lite.

Fienderna kan ibland vara lite dumma och gå rakt mot en trots att de har något i vägen som istället skadar dem gång på gång tills de dör. Det är dock sällan de har något som skadar dem så.

Samt på en bana 4.5tim in i spelet fanns det några irriterande svampar man klättrade på och använde som avsats för hopp till andra platåer. Visuellt stämde inte svampen med vart man kunde stå. Så man föll ofta ner för att yttre kanterna inte fanns att stå på.

70% Svamp 30% Illusion = 100% störande.

Spelet överraskade verkligen med den avancerande risodlingen som tar så stor plats i spelet. Först vart jag lite störd av det hela men tyckte sedan att det vart lite mysigt att gå och pilla med. Det vart lite rutin att komma hem från slagfältet och ta en översyn innan man åt middag med familjen. Vaknade upp utvilad och tog en snabb översyn igen.

Spelet har gott om karaktärer och mellan säsongerna så får man följa denna udda familj och hur de växer sig samman. Jag gillar spelet och ser fram mot att få se hur mina kommande odlingar tar sig nu när man lär sig mer och mer. Spelet finns till PC, PS4 och Switch och kostar endast runt 400kr vid realease.

I Sakuna: Of Rice and Ruin spelar vi som princessan Sakuna. Hon ser för ögat ut att var en väldigt ung tjej men det hon trivs bäst med i gudarnas rike är att spendera dagarna med att äta gott och dricka sig lite smått berusad.Under en afton där de hyllar högsta gudinnan ser Sakuna några människor som lyckats smita in till gudarnas rike, hon ger sig ifatt efter människorna och i jakten råkar hon sätta eld på all mat och alla gåvorna till gudinnan. Strax innan hon sätter eld på hela lagret med mat till gudinnan. Som straff för att…

Review Overview

Betyg

85

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.