Så summerar vi Oscarsgalan 2019

Lite mer än ett dygn har gått sedan Green Book ropats ut som nattens stora vinnare på Oscarsgalan 2019. Den segrade både i ”bästa film” och ”bästa originalmanus”, två av de tyngsta priserna. Men var detta välförtjänt? Om du frågar mig är svaret ett enkelt nej, Green Book tycker jag är en förenklad film om ett allvarligt problem berättat från ett väldigt vitt perspektiv. Det är långt ifrån bara jag som är av denna åsikt, t.ex. ska den tidigare under kvällen prisade regissören Spike Lee för ”bästa manus efter förlaga” (BlackKklansman) försökt lämna Dolby Theatre så fort som Green Book vunnit, då han ej tyckt att filmen förtjänat det. Han har även i flertal intervjuer uttryckt sin irritation mot filmen där han bland annat riktat kritiken mot det konservativa berättandet och att filmens berättelse har skönmålats med hjälp av en vit regissör. 

Bild på Spike Lee fån röda mattan.

Förhandsfavoriten Roma fick alltså stå åt sidan och Alfonso Cuarón fick ”endast” nöja sig med tre statyetter för ”bästa foto”, ”bästa utländska film” samt ”bästa regi”. Roma skrev alltså inte historia ikväll som den första icke-engelskspråkiga film att vinna ”bästa film” som många på förhand trodde att den skulle. En skulle nog till och med kunna påstå att Romas absoluta motsats bland de nominerade till ”bästa film” vann den. Roma är en svartvit mexikansk film som utmärks på dess okonventionella, långsamma och fragmentariska berättarsätt. Vinnaren Green Book däremot är en svulstig amerikansk feel-good sprakande av färg och berättarmässiga klichéer. Den 91:e Oscarsgalan hade alltså kunnat ta ett stort steg framåt och öppnat dörren för nya typer av filmer och språk inför framtida galor. Istället tar galan tio steg tillbaka och låter en extremt traditionell Oscars-vinnarfilm ta hem priset. 

Bild på Alfonso Cuarón (höger) och Yalitza Aparitcio (vänster) från filmen Roma.

Förutom Green Book-segern bjöd galan inte på speciellt många skrällar. Rami Malek vann ”bästa manliga huvudroll”, Mahershala Ali ”bästa manliga biroll” och Regina King ”bästa kvinnliga biroll”. Bästa kvinnliga huvudroll bjöd däremot på en relativt oförutsägbar skräll. Alla trodde på förhand att Glenn Close (The Wife) skulle vinna, det trodde hon nog även själv då hon anlände till Dolby Theatre iklädd en guldfärgad klänning. Vinnaren blev dock Olivia Colman för sin enastående rollprestation som den debila drottningen i The Favourite. Välförtjänt enligt mig. Olivias tal tycker jag även var en av galans stora höjdpunkter, hon var rolig, rörd och lagom förvirrad, precis som ett bra Oscars-tal ska vara. 

Olivia Colmans tal efter hon mottagit bästa kvinnliga huvudroll.

Många av er vet säkert redan om att Ludwig Göransson blev vår svenska hjälte under natten då han vann ”bästa originalmusik” för sitt bidrag till superhjältefilmen Black Panther. Vårt andra svenskhopp Göran Lundström gick det dock inte lika bra för. Han var nominerad i kategorin ”bästa mask” för sina skapelser till den svenska succéfilmen Gräns. Vinnare blev istället Greg Cannom, Kate Biscoe och Patricia Dehanye-Le May för sina insatser i filmen Vice. Anledningen att jag nämner dessa namn är för att de står bakom det kanske sämsta talet som någonsin hållits under Oscarsgalans 91 år långa historia. Talet går i princip ut på att de ska tacka lite olika personer, en uppgift som dock visar sig för svår för trion.Det hela är väldigt pinsamt och jobbigt att se men det blev ändå en oförglömlig stund under galan.  

Vice vinner för ”bästa mask”.

De flesta av framträdandena under kvällen höll i alla fall bra kvalitet. Queen med Adam Lambert öppnade med att riva av några hits, ett framträdande som inte lät speciellt bra utan var ett högst mediokert nummer. De övriga framträdandena tycker jag höll ihop mycket bättre och de flesta uppträdandena lät till och med bättre än deras inspelade förlagor. Kvällens höjdpunkt i musikväg var givetvis Bradley Cooper och Lady Gagas framträdande av hitlåten ”Shallow” från A Star is born. Framträdandet blev precis så sensuellt som alla hade hoppats på och därefter vann även ”Shallow” mycket väntat ”bästa låt”. Det var även det enda pris som A Star is born tilldelades med under kvällen.

Lady Gaga och Bradley Cooper framför ”Shallow”.

Galanattens stora tomhet var ändå saknaden av en värd. Innan galan gick det många rykten att Whoopi Goldberg skulle hoppa in och överraska som spontan värd för galan. Så blev tyvärr icke fallet. Lotten att underhålla föll istället på presentatörerna, något som de behärskade i varierande variabler. Öppningsmonologen är givetvis den del av galan som saknades mest, den brukar alltid ha i uppgift att sätta tonen för galan och ge värden möjlighet att flexa sina humoristiska muskler, något som alltså uteblev i årets gala. Det blir även tröttsamt att se tacktalen staplade på varandra, det behövs nån med humor som kan ge oss ett skratt där emellan.

Melissa McCarthy och Brian Tyree Henry delar ut pris för bästa kostym.

Det är många slutsatser vi kan dra efter gårdagens gala, exempel på dessa är:

1) En värd är absolut nödvändig för att en Oscarsgala ska leva upp i sin fulla prakt.

2) Vi är inte redo för en icke-engelskspråkig vinnare ännu.

3) Queen är inte längre ett bra liveband.

För att läsa vilka som vann under Oscarsgalan 2019 kan ni klicka här, och för att läsa Filmfenix Oscarstips inför galan kan ni klicka här.

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.