Så minns vi Ennio Morricone

I morse, morgonen den sjätte Juli 2020 kom den sorgliga nyheten om att den italienske kompositören Ennio Morricone lämnat oss 91 år gammal. Morricone var främst känd för sina ikoniska kompositioner till spaghetti-westerns där han länge verkade som Sergio Leones högra hand. Idag minns vi allt det fantastiska som Morricone lämnat efter sig och i denna text listas några av hans största stunder som för alltid kommer att leva vidare.

Video: HD Film Tributes

1964 var Ennio Morricone 35 år gammal och hade precis utvecklat en professionell relation till sin tidigare skolkamrat Sergio Leone. Detta då Morricone hade fått i uppgift att komponera filmmusiken till For a Fistfull of dollars som Leone skulle regissera. Filmen skulle inte bara komma att bli ett personligt genombrott för han själv utan även blåsa liv i Sergio Leones karriär som regissör och för Clint Eastwood som skådespelare. Resultat blev som vi alla känner till oförglömligt och banade iväg för många fler samarbeten mellan de båda.

Video: Nederlands Concertkoor

Endast fyra år efter debuten hade Morricone redan etablerat sig som ett proffs i branschen i och med sina enastående kompositioner till t.ex. Den gode, den onde, den fule och Slaget om Alger (1966). Personligen tycker jag dock att han kanske peakade i och med sitt enastående mästerverk till soundtrack i Once upon a time in the west 1968, vilket jag förövrigt håller som en av de bästa, om inte den bästa westernfilmen någonsin. För er som ej sett den tycker jag ni bör göra det omgående även om western inte tillhör er favoritgenre. Lyssna bara på det delikata munspelet som till stor del utgör kompositionerna, för om inte det är argument nog till att avnjuta en film så vet jag inte vad som är det.

Video: DR Koncerthuset

Efter att i över 20 år levererat förstklassig filmmusik år efter år fick Morricone till slut belöning för det i och med en Grammy Award 1988 för ”bästa soundtrackalbum för rörlig film, television eller annat visuellt media” i och med hans musik till De omutbara. En oscarsstatyett uteblev dock då oscarsakademin ansåg att The last emperor hade nått större framgångar på musikfronten, något som absolut kan diskuteras så har i retrospektiv. Året därpå 1989 avled Sergio Leone och ett av filmhistoriens mest igenkännbara och trogna samarbeten mellan regissör och kompositör med det.

Video: Polar Music Prize

Fram mot 2010-talets början när Morricone började bli till åren minskade antalet soundtracks i kvantitet och det var många som befarade att han skulle lägga dirigentpinnarna på hyllan för gott. År 2010 belönades han dessutom med polarpriset för sin livsgärning inom klassisk musik sida vid sida med Björk som belönades för sina insatser inom populärmusiken. Kvällen i konserthuset i Stockholm var på många sätt en perfekt avslutning på en enastående karriär men Morricone hade mer att ge.

Video: Oscars

2015 dirigerade Morricone sin sista komposition till en film och givetvis skulle han avsluta med en western i Quentin Tarantinos The Hateful Eight. Efter drygt sextio års väntan kunde även Ennio till slut kliva upp på scenen i Dolby Theatre och ta emot sin efterlängtade guldgubbe och titulera sig vinnare av en oscar. Ett mer värdigt avslut hade knappast gått att få och Ennio Morricone kommer alltid att minnas som en av de största kompositörerna till film någonsin.

Ennio Morricone turnerade in i det sista och dirigerade live i globen så sent som Januari 2019.

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.