Run all night

Run-All-Night-02Nu när Liam Neeson på allvar återuppväckt sin karriär som ärrad gammal krigare så är det lika väl att löpa linan ut och försöka få ut så mycket som möjligt av sin karriär. Det är i varje den mest troliga förklaring till att en film som Run all Night blir producerad.

Jimmy Conlon är en före detta torped för den irländska maffian som numera är en suput på den lokala baren. Han spenderar mesta dels av sitt liv numera full för att slippa plågas av minnena av det han gjort. Shawn Maguire är ledare för maffian och hans son Danny försöker imponera på honom genom att ha kontakter med den albanska maffian. När detta går åt helvete blir Jimmys son Mike vittne till hur Danny dödar ledaren för den albanska maffian. Jimmy tvingas nu inför ett val, skall han stå bredvid sin chef som han gjort i alla år eller skall han rädda sin son som inte ens vill veta av honom?RUN ALL NIGHT

Run all night försöker balansera mellan renodlad actionfilm, mörk thriller och ett mänskligt drama. Det går sådär. Problemet är att vi inte bryr oss så mycket om Jimmy Conlon och hans katolska ångest över alla han dödad genom åren. Det är för att vi aldrig får lära känna honom, vi får den vanlige hårde hjälte som Liam Neeson numera kan spela i sömnen. Hans plågade relation till sin son som försöker leva ett hederligt liv i skuggan av sin far är lite mer intressant, Neeson och Kinnaman har bra kemi ihop. Även Neeson och Ed Harris scener tillsammans är bra och jag önskar att filmen kanske hade lagt mer fokus på detta och mindre på att Neeson och Kinnaman skall springa runt staden och fly från varenda korrumperad snut i hela staden.

RUN ALL NIGHT - 2015 FILM STILL - Ed Harris as Shawn Maguire and Liam Neeson as Jimmy Conlon - Photo Credit: Myles Aronowitz © 2013 Warner Bros. Entertainment Inc.

Annars är inramningen perfekt. Filmen utspelar sig under en natt och större delen av filmen har ett läckert foto där New Yorks regnslikade och neonfärgade gator fångas på ett effektfullt sätt. Lite är det faktiskt räddning av filmen för mig. När jag inte bryr mig så mycket om karaktärerna kan jag i varje fall imponeras av ett bra foto och en fin känsla rakt igenom hela filmen. Samma sak med musiken, den är väldigt effektfull och passar bra in i scenerna. Men problemet i grunden kvarstår, handlingen är alldeles för komplex för en film av denna typ och regissören vill mer än han klarar av att leverera. Resultatet blir en film som ligger precis under ytan att kunna bli något riktigt intressant men nu aldrig når dit. Den känns mer som Taken med drama. Hade man tagit bort mycket av actionscenerna och hållit filmen mer jordnära hade detta kunnat bli något riktigt intressant.

Run all Night är för alla er actionfans av Neeson som inte kan få nog av att se en 62-årig skådespelare spöa skiten ur sura generiska skurkar. Jaume Collet-Serra som gjorde Orphan innan har började filmer med Neeson i huvudrollen har en bra idé i grunden. Synd bara att han inte lyckas förvalta den särskilt väl.

Nu när Liam Neeson på allvar återuppväckt sin karriär som ärrad gammal krigare så är det lika väl att löpa linan ut och försöka få ut så mycket som möjligt av sin karriär. Det är i varje den mest troliga förklaring till att en film som Run all Night blir producerad. Jimmy Conlon är en före detta torped för den irländska maffian som numera är en suput på den lokala baren. Han spenderar mesta dels av sitt liv numera full för att slippa plågas av minnena av det han gjort. Shawn Maguire är ledare för maffian och hans son Danny…

Review Overview

Betyg

50

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.